"Zaposleni" na birou zbog osiguranja

Centri civilnih inicijativa poslali su zahtjev za izmjenu tri zakona prema Ministarstvu rada i boračko – invalidske zaštite Srpske kako bi se utvrdio stvaran broj nezaposlenih osoba u BiH. 

Republika Srpska 25.06.2014 | 18:22
"Zaposleni" na birou zbog osiguranja

Tvrde da je brojka od 550 hiljada nerealna, te da je čak 250 hiljada ljudi na birou isključivo i samo zbog zdravstvenog osiguranja.

Arapović tvrdi da je dokumentovanje zdravstvenog osiguranja najveći problem. Upravo zbog toga je u odnosu na prije četiri godine, tvrdi Arapović, broj nezaposlenih porastao za 40 hiljada.

U Centrima civilnih inicjativa tvrde da 14 institucija za zapošljavanje, koliko ih ima u BiH, potroše godišnje skoro 200 miliona maraka. A sve, kako kažu, iz džepa zaposlenih građana.

Kampanja “Posao narodu”, koju su pokrenuli Centri civilnih inicijativa, dio je projekta „Unapređenje
efikasnosti javnih službi za zapošljavanje - više prilika za zapošljavanje i više radnih prava u BiH".

U Centrima civilnih inicijativa sarađuju sa Omladinskim komunikativnim centrom iz Banjaluke.

BN TV

Komentari / 3

Ostavite komentar
Name

baja

25.06.2014 18:40

Kad nemogu nam naci posao nek barem imamo osiguranje.

ODGOVORITE
Name

prijedor

26.06.2014 08:41

to je realna procjena.svi znaju prava a zaboravljaju obaveze.

ODGOVORITE
Name

VRS RVI

26.06.2014 17:05

Uzimam moj primjer koji jedan od "blažih". Invalid sam 60% i primam 130 КМ za to. Toliko koštaju lijekovi koje MORAM da pijem mjesečno. Kada bih ovako ograničeno radno sposoban i kojim slučajem odnosno u snu našao odgovarajući posao dovoljno bi bilo da ne dobijem par plata i par uplata doprinosa i da mi bude život u pitanju. Filozofiraju oni koji imaju po par hiljada maraka platu. Vrijeme je da se "zavrću uši" ovim proevropljanima . . .

ODGOVORITE