Blokirani svi računi Radišićevog „Grand trejda“

Osnovni sud Banjaluka je po tužbi Grada Banjaluka blokirao je sve bankarske račune firme „Grand trade“ Mile Radišića kojem je Vrhovni sud ovih dana, zbog drugog slučaja, potvrdio zatvorsku kaznu od tri godine, ekskluzivno saznaje poslovni portal CAPITAL.ba.

Republika Srpska 24.06.2014 | 20:23
Blokirani svi računi Radišićevog „Grand trejda“

Grad Banjaluka je tužio Grand trade zbog neizmirenih obaveza prema gradskom budžetu koje sa kamata iznose oko miliona KM.

Neizmirene obaveze se odnose na zgradu koju ova firma gradi u centru Banjaluke, oko koje je u javnosti izbila cijela afera i godinama izaziva niz negativnih reakcija od diskutabilne kupovine milionski vrijednog zemljišta od Grada, do dobijanje gradjevinskih i ostalih dozvola.

„Grand trade“ su od prošle sedmice blokirana sva tri računa, koje ova firma ima u Hypo banci, Novoj banci i Sberbanci Banjaluka.

U Gradskoj upravi su nas za sve informacije uputili na Osnovni sud Banjaluka. U Sudu, sudija Rajfa Đumišić koja je donijela Rješenje o blokadi firme, odbila je da dostavi ovaj dokument, pravdajući da ono još nije pravosnažno. „Obavještavamo Vas, da je navedeni predmet, a za koji ste nam postavili Vaš upit, još u proceduri redovnog rada kod postupajućeg sudije, te Vam nismo u mogućnosti dostaviti traženo Rješenje, jer je praksa pravosudnih institucija da se ne komentarišu predmeti koji su u radu i koji nisu pravosnažni“, kratko je odgovoreno iz Suda.

Računi firme se blokiraju do pravosnažnosti presude, ali se sredstva „ne skidaju“ dok presuda ne bude konačna.

Blokade računa „Grand trade“ je samo poslednja u nizu. Prema podacima, koje su u posjedu CAPITAL-a, firma Mile Radišića je poslednjih godinu dana bila u blokadi 365 dana. Svi računi su mu od osnivanja firme bili blokirani čak 908 dana, ali to ga očito ne sprečava da gradi kompleks koji sam procjenjuje na više od 200 miliona KM i da dobija milionske kredite od domaćih komercijalnih banaka.

Mile Radišić je presudom Vrhovnog suda pravosnažno osuđen na tri godine zatvora, kao fizičko lice zbog manipulacije akcijama Medicinske elektronike čime je oštetio budžet RS za više od miliona KM.

Prva informacija o manipulacijama akcijama na berzi Mile Radišića uz pomoća zaposlenih i tadašnjeg direktora Investiconog razvojne banke RS, upravo je prije četiri godine objavljena na poslovnom portalu CAPITAL.ba.

Zanimljivo da Sud nije presudio, da uz kaznu zatvora, Radišić mora nadoknatiti štetu bilo iz lične imovine ili njegova firma „Grand trade“.

Komentari / 1

Ostavite komentar
Name

A

25.06.2014 07:34

A kad ce sud pitati Baju za pare?

ODGOVORITE