HR mediji: Kovač, nemaš ti pojma!

Komšijski mediji osuli paljbu po Niku Kovaču i ocenili da je on glavni krivac za to što je Luka Modrić napravio nikad više grešaka, a Ivan Rakitić bio nevidljiv.

Fudbal 24.06.2014 | 20:00
HR mediji: Kovač, nemaš ti pojma!

O kako je to samo svojstveno svima nama na Balkanu. Da poletimo u visine pre no što raširimo krila. I onda se bolno dočekamo na zadnjicu. Ovoga puta takvu sudbinu proživljavaju u Hrvatskoj, koji ne mogu da prežale poraz od Meksika i eliminaciju sa Mundijala jer su uvereni da igrači imaju kvalitet za nokaut fazu.

Ali sada shvataju da nemaju tim. Ni, što je još bitnije, pravog čoveka na mestu selektora.
"Palac dole ide Niku Kovaču. Taktiku s početka susreta nećemo nikad razumeti, da Rakitić bude zadnji vezni, iza Pranjića... Onda je to još kako-tako sve zajedno držalo vodu do - rokada s klupe, Pranjić se vratio na levog beka, a mi se našli na vrtuljku... Tada se sve ono što se držalo kako-tako... srušilo. Do kraja", navodi se u komentaru Slobodne Dalmacije, samo prvog u nizu medija koji najveću krivicu prebacuje na leđa "izbornika".

Jer upravo je on odlučio da asovima Reala i Barselone, Luku Modrića i Ivana Rakitića, zbog kojih su hrvatsku sredinu terena kovali u nebesa i zvali "supervezom", nameni nešto defanzivniju ulogu od one koju su u Hrvatskoj očekivali. "Morao" je tako pošto se prethodno odrekao klasičnog zadnjeg veznog.
"Tražio je igru, menjao formacije, pa se na kraju izgubio", piše Igor Flak u Večernjem listu i dodaje da su Kockasti, posle prvog poluvremena u kojem su Meksiku bili puki sparing partneri, u nastavku doživeli klasičan nokaut.

Portal Index.hr ide najdalje u kritikama na račun Kovača i podseća da je on kum Zdravka Mamića zbog čega su pojedini igrači pod patronatom prvog čoveka Dinama imali protekciju.
"...Veliki igrački fajter... dokazao je da je i dobar glumac, kada je zbog nepozivanja Halilovića i Samira za nebitne mečeve, javno ’ratovao’ s Mamićima i tako stekao simpatije medija i navijača. Naravno, kada je došlo do ključne ’utakmice’, objave spiska za SP, na njemu su se našli Zelenika, tako dobar da je iz Dinama poslat u Lokomotivu, a za njega dovedena zamena i Zadra, te Samir, koji je ove godine odigrao 291 minut. Mečevi na zelenom terenu pokazali su koliko je Kovač trenerski i izbornički kvalitetom daleko od elegantno-frajerskih izdanja kojima mami uzdahe čitateljki specijalizovanih portala. Poput prethodnika, nije se baš proslavio kao selektor, ali kao i oni, zna da nosi fina odela i šarmantno se smeje, pa ga vole navijačice".

Međutim, ne misle svi da je kriv samo Kovač. Čuveni hrvatski novinar Tomislav Židak tako već u naslov kaže da je protiv Meksika viđena "revija promašaja Modrića", dok se Rakitić jednostavno - nije mogao videti.
"Prerano je za analize, ali zakazali su glavni igrači. Fantazisti su sinoć ostali bez fantazije, bilo je to revija grešaka Luke Modrića, koliko ih nije napravio u celoj sezoni. A kada Modrić ne igra, ni hrvatska reprezentacija ne postoji... Šteta, žao nam je. Samo, nemojmo više ni pokušavati da ovu generaciju poredimo sa Vatrenima, to zaista ne bi imalo smisla..."

Komentari / 0

Ostavite komentar