Direktor sa saradnicima prisvojio 80.000 KM

Policija je podnijela izvještaj banjalučkom Okružnom tužilaštvu protiv pet lica iz Srpca za 11 krivičnih djela iz oblasti privrede i platnog prometa koji su od 2008. do 2013. godine u srbačkoj Javnoj zdravstvenoj
ustanovi protivpravno prisvojili 88.330 KM.

Republika Srpska 24.06.2014 | 15:55
Direktor sa saradnicima prisvojio 80.000 KM


Izvještaj je juče podnesen protiv lica čiji su inicijali M.Š, S.V, S.Š,B.M. i N.M. koji su za ovaj iznos pričinili materijalnu štetu Javnoj zdravstvenoj ustanovi Srbac i Fondu zdravstvenog osiguranja, rečeno je Srni u Centru javne bezbjednosti iz Banjaluke.

Direktor Javne zdravstvene ustanove Srbac čiji su inicijali M.Š. je, zajedno sa šefom računovodstva čiji su inicijali S.V, iskoristio položaj i ovlaštenje i potpisao ugovor o radu i rješenje za dva zaposlena radnika kojima su isplaćeni dodaci na platu u ukupnom iznosu od 22.575 KM, što je nezakonito, navodi se u izvještaju.

Šef računovodstva S.V. je, prema navodima izvještaja, iskoristila položaj i ovlašćenje, te direktoru M.Š. nezakonito isplatila 28.110 KM na ime dodatka za dežurstva koja nije vršio u ovoj zdravstvenoj ustanovi, a sve to je "pokrio" fiktivnim rasporedom.

Direktor M.Š. je, zajedno sa šefom računovodstva S.V. i glavnom medicinskom sestrom S.Š, organizovao i proveo nezakonitu naplatu ampuliranih lijekova od pacijenata, pričinivši meterijalnu štetu Fondu zdravstvenog osiguranja i pacijentima u najmanjem iznosu od 5.870 KM.

M.Š. u svojstvu direktora i S.V. kao šef računovodstva su sredstva od naplate ultrazvuka u najmanjem iznosu od 15.615 KM koristili za plaćanje ljekara i medicinskih sestara koji su vršili predmetne usluge, dok su preostali novac zadržavali za sebe, navodi se u izvještaju.

Direktor i osnivač građevinskog preduzeća "Građenje" iz Srpca čiji su inicijali B.M. i nadzorni organ čiji su inicijali N.M. su u knjigu za izvođenje radova u ovoj zdravstvenoj ustanovi unijeli lažne podatke o ugradnji materijala, te tako za radove koje nisu izvršili napaltili 16.160 KM, za koliko su oštetili ovu ustanovu.

Ova lica su svojim radnjama počinili krivična djela zloupotreba službenog položaja ili ovlaštenja, poslovna prevara, falsifikovanje ili uništavanje službene isprave, falsifikovanje ili uništavanje poslovnih ili trgovačkih knjiga ili isprava i protivzakonita naplata i isplata, potvrdili su iz policije.

Nezvanično se saznaje da je riječ o direktoru Javno zdravstvene ustanove Srbac Miomiru Šauli, šefu računovodstva Slobodanki Vujić, glavnoj mediciskoj sestri Stevki Švraka, direktoru i osnivaču građevinskog preduzeća "Građenje" Srbac Bori Milinkoviću i nadzornom organu u ovom preduzeću Nedeljku Mariću.

Komentari / 5

Ostavite komentar
Name

svasta

24.06.2014 14:19

Kljajcin u novoj epizodi.

ODGOVORITE
Name

Vidovitavanga

24.06.2014 14:36

Fale mnogi incicijali, a pre svega M.D.!!! Jer vtaj incijal je oova oznaka za koruciju svetskoga kalibra!

ODGOVORITE
Name

Ljiljana

24.06.2014 14:53

Ma nije moguce, pa kod nas najpostenije zdravstvo??! Inace isticu kako je tesko zavrsiti medicinu, kako imaju male plate i slazem se ja s tim, ali sto ne kazu koliko zarade radeci privatno, po poznate koverte, pa malo da se dodje na red na neke preglede, pa koliko poklona pa... svaka cast izuzecima, ali su rijetki.

ODGOVORITE
Name

BOA

25.06.2014 09:42

Nezvanicno se saznaje da je lice sa inicijalima MD, Milorad Dodik, alfa i omega svih kriminalnih radnji. Hahaha.

ODGOVORITE
Name

BOA

25.06.2014 09:45

Ljiljana, ogromna je razlika i disproporcija izmedju plate i PRIMANJA. Niko id njih nece da kaze kolika su mu primanja. :(

ODGOVORITE