Legenda dana - Piksi!

Za reprezentaciju Jugoslavije je odigrao 84 utakmice i postigao 15 golova. Debitovao je na prvenstvu Evrope 1984. godine. Predvodio je nacionalni tim na dva Mundijala – u Italiji 1990. i Francuskoj 1998. godine. Njegov „lažnjak“ protiv Španaca u Italiji FIFA je proglasila za jedan od 50 najlepših golova u istoriji prvenstava sveta. On je Dragan Stojković Piksi, jedan od najboljih fudbalera Jugoslavije i Srbije svih vremena.

Fudbal 24.06.2014 | 09:54
Legenda dana - Piksi!

Stojković (49) je fudbalsku karijeru započeo u Radničkom iz Niša a 1986. je prešao u Crvenu zvezdu. Uspešno je nosio kapitensku traku u tom klubu a 1988. i 1989. godine je proglašen za najboljeg fudbalera Jugoslavije. Nakon što ga je Crvena zvezda proglasila „petom Zvezdinom zvezdom“ prešao je u Olimpik iz Marseja.

Sudbina ga je u finalu Kupa šampiona na nekoliko minuta ponovo spojila sa crveno-belima. Posle Marseja i Verone, prelazi u japansku Nagoju gde završava karijeru.

Na SP u Italiji predvodio je nacionalni tim, po mnogima jedan od najjačih koji je Jugoslavija ikada imala. Pored Stojkovića, u timu su između ostalih bili Hadžibegić, Sušić, Jozić, Zlatko Vujović, Katanec, Savićević, Pančev, Šabanadžović, Prosinečki, Šuker, Jarni.

Posle uspešno prebrođene prve faze, u osmini finala je „lažnjakom“ sa nekoliko metara izludeo prvo Martina Vaskeza a onda i golmana Andonija Zubizaretu za 1:0.

To nije bilo dovoljno za četvrtfinale, jer je Salinas poravnao rezultat pa je Piksi u produžecima prihvatio loptu na 18 metara od gola i izveo savršen slobodan udarac za pobedu Jugoslavije!

Nažalost, u četvrtfinalu je Jugoslavija ispala od Argentine na penale, a jedan od tragičara bio je i Stojković.

Piksi je uz selektora Santrača osam godina kasnije predvodio „plave“ na Mundijalu u Francuskoj. Posle teške pobede nad Iranom (1:0), Stojković je uz Stankovića, Mihajlovića, Jugovića, Mijatovića i ostale igrače izašao na megdan Nemcima. Stojković je postigao drugi gol za vođstvo od 2:0 uz legendarni „koliko je sati“ trenutak prilikom proslavljanja gola.

Na kraju je bilo 2:2, a u osmini finala, Piksi se oprostio od Mundijala, posle čuvenog promašenog penala Mijatovića protiv Holanđana (2:1).

Stojković je od malobrojnih fudbalera sa ovog podneblja koji je pre dvadesetak godina umeo da demonstrira praktičnu primenu koncepta takozvane „psihološke kondicije“. Ta teorija novijeg datuma, kojom danas u praksi barataju uglavnom fudbaleri iz najjačih svetskih liga, bazira se na mentalnoj snazi igrača da i u stanju potpune fizičke iscrpljenosti pronalaze najbolja rešenja za tim.

Najbolji primer za to je Stojkovićev „lažnjak“ protiv Španije, dolaženje do optimalnog kreativnog rešenja u trenutku izuzetno slabog fizičkog stanja.

Dragan Stojković je posle igračke karijere otišao u trenerske vode, bio predsednik našeg Saveza, a i Crvene zvezde, no pravi kult izgradio je u Nagoji, koju je predvodio najpre kao fudbaler, a potom kao strateg.

Iako je na kraju pete decenije, čuveni Piksi nije zaboravio da igra fudbal, što je potvrdio kada je, iako u ulozi trenera, na jednoj utakmici instinktivno opalio po lopti i postigao gol sa pola terena, zbog čega mu je imejlom čestitao i Mišel Platini.

Komentari / 0

Ostavite komentar