Portugalci do remija u zoru!

Sekunde su delile Portugal od eliminacije sa Svetskog prvenstva, ali su golom u 95. minutu izborili 2:2 protiv odličnog SAD.

Fudbal 23.06.2014 | 19:39
Portugalci do remija u zoru!

Portugal je poveo već u petom minutu golom Nanija, ali su Amerikanci biti ti koji su dominirali u nastavku meča i preokrenuli rezultat u poslednjih pola sata.

Prvo je Džermejn Džons sjajnim golom sa 20-ak metara izjednačio u 64. minutu, da bi šest minuta pre kraja Klint Dempsi stomakom doneo 2:1. Ipak, na isteku poslednjeg minuta nadoknade vremena, Silvestre Varela je izjednačio.

Kolo pre kraja Nemačka i SAD imaju po četiri, a Portugal i Gana po tri boda. Nemci i Amerikanci idu dalje remijem, dok je Portugalu potrebna pobeda "Elfa" te da deklasira Ganu sa najmanje pet golova razlike.

Još jedan fantastičan meč, još jedan triler, još jedan preokret, nova goleada. To smo ukratko videli u duelu SAD i Portugala. Evropski tim je na savršen način otvorio meč, nakon greške odbrane SAD Nani je već u petom minutu doneo prednost Portugalu. Međutim, tu su stali.

SAD je preuzeo kontrolu nad igrom, igrao fenomenalno u nastavku, brzo i efektno organizovao akcije i koristio svaku slabost u poslednjoj liniji rivala, a bilo ih je mnogo.

Bez pomoći Kristijana Ronalda, Almeida je bio nemoćan na levoj strani, kuda su Amerikanci probijali kada su želeli. Džermejn Džons je dominirao, niko iz veznog reda Portugala nije mogao da mu parira, pa je bio konstantna opasnost po gol.

Portugalci su rivalu dali previše prostora i u sredini, dozvoljavali su mu da konstantno šutira sa distance, ali na sreću Benta većina udaraca je išla mimo gola.

Međutim, to nije moglo stalno da se dešava, što se osvetilo Evropljanima pola sata pre kraja meča. Sjajni Džons je dobio loptu na oko 25 metara od gola na levoj strani, krenuo je u sredinu i čim je stvorio prostor šutirao snažno, Bento je ostao ukopan, a lopta završila uz desnu stativu.

To je malo pokrenulo Portugalce, ali je Ronaldo igrao daleko od svog nivoa, a njegovi saigrači nisu imali rešenje. Usledilo je nekoliko mirnih minuta, a onda pet minuta pre kraja SAD neočekivano stiže do preokreta.

Opet su pronašli rupu na desnoj strani, usledio je centaršut i slabo izbijanje Alveša, lopta stiže do Bredlija koji je izblokiran, ali ona potom dolazi do Zusija na levoj strani koji nesebično ubacuje u peterac do Dempsija koji je stomakom ubacuje u mrežu.

Usledio je pritisak Portugala u finišu, nekoliko dugih ali bezidejnih i jalovih napada, a onda kada su svi već počeli da pričaju o eliminaciji Portugala, on se spasao.

U poslednjim sekundama petog minuta nadoknade vremena, Ronaldo konačno pronalazi rešenje, šalje odličan centaršut sa desne strane u peterac gde se sjajno ubacio rezervista Silverste Varela koji glavom šalje loptu uz desnu stativu pored nemoćnog Hauarda.

Komentari / 0

Ostavite komentar