Veritas: Hrvatska zloupotrebljava Interpol

Crnogorska policija uhapsila je Srbina iz Hrvatske Milana Macakanju zbog navodno počinjenih ratnih zločina na području Tenje početkom devedesetih godina prošlog vijeka, potvrđeno je iz Dokumentaciono-informacionog centra "Veritas".

Republika Srpska 23.06.2014 | 18:53
Veritas:  Hrvatska zloupotrebljava Interpol

Iz "Veritasa" podsjećaju da je ovo četvrto hapšenje Srba iz Hrvatske na području Crne Gore po Interpolovim potjernicama, te navode da Hrvatska zloupotrebljava Interpol, jer je velik broj postupaka prema licima koja su uhapšena na osnovu tih potjernica do sada obustavljen.

Macakanja se nalazi na zajedničkoj optužnici sa još pet pripadnika Teritorijalne odbrane i milicije Tenje za ratni zločin protiv civilnog nesrpskog stanovništva, koju je 2008. godine podiglo Županijsko državno tužilaštvo u Osijeku, ističu u "Veritasu".

Osim Macakanje, optuženi su, Jovan Rebrača, Božo Vidaković, Žarko Čubrilo,Grković Branko i Boško Surla.

Jedan od optuženih Surla Boško, koji je živio u Tenji, bio je uhapšen u maju 2007. godine, ali je nakon održanog glavnog pretresa i više od godinu dana provedenih u istražnom zatvoru oslobođen optužbe u nedostatku dokaza.

Iz "Veritasa" podsjećaju da je Macakanja 12. uhapšeni Srbin iz Hrvatske od početka ove godine.

Po hrvatskim potjernicama prije njega uhapšeni su Saša Počuča i Mirko Žarković na graničnom prelazu Batrovci, Leonarad Janković u Austriji, LJubomir Eraković u Italiji, Milan Bačić u Kanadi, Gojko Eror na Malti, Milutin Graić u Holandiji, Igor Crnomat u Engleskoj, Jerko Mićić u NJemačkoj, Marko Maravić u Makedoniji i Đorđe Stojaković u Irskoj.

Komentari / 0

Ostavite komentar