Nakon Banjaluke RT napadnut i u Palestini

U Palestini su specijalne izraelske snage bezbednosti upale u prostorije dopisništva RT u gradu Ramala.

Republika Srpska 23.06.2014 | 20:35
Nakon Banjaluke RT napadnut i u Palestini

Specijalci su razbili vrata, izlomili nameštaj i izvršili nasilno oduzimanje računarske i komunikacione opreme, video arhiva, dokumentacije, kao i ličnih stvari zaposlenih. Pored dopsiništva RT, na meti upada izrelskih snaga bezbednosti su bile i redakcije drugih palestinskih i arapskih medija, koje se nalaze u istoj zgradi.

Dopisnik RT Jafa Steti je izjavila da su prostorije posle upada vidno oštećene, da je prekinuta internet komunikacija, oduzet video arhiv.


Vrata na dopisništvu su uništena, a na varvarski način su oduzeti računari, hard diskovi i komunikaciona oprema.

Po informacijama RT, Izraelska vojska je obavestila kanal RT, da on nije bio meta napada već kompanija Palmedia, koja sarađuje sa pokretom Hamas.


Identična situacija se dogodila u Banjaluci 2006. godine kada je antiteroristička jedinica MUP-a RS nasilno upala u dopisništvo RT i odnela kompletnu opremu, video arhiv, računare, diskove i dokumentaciju.


Oduzeta je i dokumentacija Srpsko-Ruskog bratstva „Most“. Izgovor za varvarski upad je bio „vođenje razgovora dopisništva RT putem interneta“. U to vreme, politički vrh Republike Srpske je bio antiruski, a nalog za upad specijalne jedinice u dopsiništvo RT u Banjaluci je dao tadašnji ministar MUP RS, Stanislav Čađo.

Isti ministar je vodio nelegalnu istragu protiv osoba koje su štampale i nosile portrete Vladimira Putina u Banjaluci. Podršku tom nelegalnom činu su dali Željko Kopanja, vlasnik tabloida „Fokus“ , Dragomir Babić, rukovodilac američke NVO i vlasnik jave kuće u Banjaluci. Direktor dopsiništva RT je tada odveden u pritvor, ali je pušten posle reakcije Komiteta za Bezbednost Državne Dume RF.

Današnja politički vrh RS želi otvaranje kanala RT na ruskom jeziku u Banjaluci, ali RT to ne želi da učini jer oprema koja je oduzeta tokom upada 2006. godine se vodi kao „izgorela u požaru u Banjalučkom sudu“.


RT ima saznanja, da je oprema i dokumentacija prosleđena zapadnim mentorima, gde se i sada nalazi.

RT je i pored takvih napada, ipak uspela da postane najgledanija strana informativna televizija u Republici Srpskoj, kao i na Balkanu.

Autor: Aleksandar Lukin

Izvor: www.vostok.rs

Komentari / 9

Ostavite komentar
Name

Nikola

23.06.2014 11:50

Eto sta je do skora radila nenarodna vlast u Banjaluci. Zatvarali RT,a danas se zaklinju u njih i Putina,naravno,samo do izbora!? Sram ih bilo.

ODGOVORITE
Name

Bosanac

23.06.2014 12:48

Vraćamo se u eru James Bonda i hladnoratovske špijunaže. Ne bi ih pretresali da nemaju indicije a Izrael i Amerika ko dva prsta ruke. Trebali bi zvat Dodika da im da koji savjet pošto je dobar sa Rusima!!!!

ODGOVORITE
Name

Branko

23.06.2014 13:26

2006 Dodik je bio za NATO,zato je proganjao Ruse u Banjaluci i televiziju RT!?

ODGOVORITE
Name

Nenad

23.06.2014 14:07

Ja koliko znam 2006. godine predsednik je bio Dragan Čavić i SDS, a ne Dodik. Otkud sad da je i za ovo Dodik kriv? Inace, zar nije Dodik taj koji tezi ka tome da Ruski juzni tok prodje kroz Republiku Srpsku, dok druga strana govori da su protiv toga? Ja stvarno ne znam ko vas placa da pisete ovako i da ostavljate ovakve komentare.

ODGOVORITE
Name

Nikola

23.06.2014 14:11

za "Nenad" Odlicno ti znas da je tvoj vodja Milorad Dodik uzeo vlast u februaru 2006 i da je tada ministar bio,a tako i pise u tekstu Stanislav Cadjo,ali se svjesno pravis lud,misleci da je narod kratke pameti i da ne zna koje bio Milorad Dodik,a i ti jadan sa njim!?

ODGOVORITE
Name

Milojko

23.06.2014 15:30

Ruska Televizija u Republici Srpskoj je u redu, ali brate zelena boja u pozadini bode oći. Šteta što nije crvena.

ODGOVORITE
Name

super hik

23.06.2014 18:10

Pa ko da mi sta znacimo Rusima i NATO, pa mi smo toliko mali da se ne vidimo na karti svijeta.Pa kod njih mjesna zajednica ima vise stanovnika nego citava RS.

ODGOVORITE
Name

ĐURĐA I M

23.06.2014 18:30

NENADE NE ZNAM DALI SI OZBILJAN KAD PRIČAŠ O 2006-STOJ PA TO JE UPRAVO DODIK URADIO DA PRIKAŽE ČAVIĆA NESPOSOBNIM DODIK JE OPET KRAMAK...DzABA GA BRANIŠ

ODGOVORITE
Name

neko

23.06.2014 19:48

Nesto mora biti i zeleno.

ODGOVORITE