Bivši zaposleni u Vladi optuženi za falsifikovanje

Protiv dva bivša zaposlena u Vladi Brčko distrikta Osnovni sud je potvrdio optužnice zbog sumnje da su nabavili i prilikom zapošljavanja upotrijebili falsifikovana svjedočanstva o završenoj srednjoj školi.

 

Republika Srpska 23.06.2014 | 13:46
Bivši zaposleni u Vladi optuženi za falsifikovanje

Optužnica Tužilaštva distrikta tereti lice sa inicijalima Z.K. (40) da je kao dokaz o završenom srednjem obrazovanju predao ovjerenu kopiju falsifikovane diplome mašinskog tehničara za čijeg izdavaoca je naznačena Mješovita srednja škola Srebrenik, dok se licu čiji su inicijali M.H. (38) iz Odjeljenja za javnu bezbjednost stavlja na teret upotreba falsifikovane diplome izdate u Tehničkoj školi "Kosta Abrašević" u Šapcu.

Sekretar brčanskog Tužilaštva Samir Beganović izjavio je da tokom provjera po prijavama nadležnih službi ova pravosudna institucija utvrdila da naznačene obrazovne ustanove nisu izdale navedene javne isprave.

On je napomenuo da se optuženi M.H. tereti i da je na osnovu lažne diplome pribavio rješenje o  nostrifikaciji inostrane školske isprave.

"Tužilaštvo je tokom istrage prikupilo dovoljno dokaza za osnovanu sumnju da su optuženi počinili krivično djelo falsifikovanje isprave i krivično djelo ovjeravanje neistinitog sadržaja", istakao je Beganović.


Od početka godine Tužilaštvo distrikta Brčko je za upotrebu falsifikovanih dokumenata o školskoj spremi u lokalnim organima javne uprave optužilo ukupno devet lica, tereteći ih za falsifikovanje isprave i druga krivična djela protiv pravnog saobraćaja.

Beganović je napomenuo da se u fazi istrage nalazi još sedam istovrsnih predmeta, od ukupno 23 koliko ih je, prema prijavama Vladinih službi, otvoreno sredinom prošle i početkom ove godine.

 

Komentari / 0

Ostavite komentar