Humanitarna katastrofa u jugoistočnoj Ukrajini

Humanitarna katastrofa u jugoistočnoj Ukrajini je sve gora izjavio je danas zamjenik direktora ruske Federalne migracione službe Anatolij Kuznjecov, javila je ruska novinska agencija Itar Tas s.

Svijet 22.06.2014 | 17:16
Humanitarna katastrofa u jugoistočnoj Ukrajini

"U jugoistočnoj Ukrajini se odvija humanitarna katastrofa i ima tendenciju naglog rasta. Ljudi bježe od rata. Neki od njih čekaju na promjene i nadaju se povratku, dok su drugi odlučili da ostanu ", rekao
je Kuznjecov na sastanku vladine radne grupe za odgovor na vanredne situacije.

Od početka oružanih sukoba,  više od 18.000 stanovnika Ukrajine je pobjeglo iz   jugoistočnih regiona Luganska i Donjecka i trenutno borave u ruskim regionima duž  ukrajinsko-ruske granice a još 2.000 je otišlo iz drugih ukrajinskih regiona.

U privremenim prihvatnim centrima Rusije utočište je našlo više od 11.200 izbjeglih iz istočne Ukrajine, od koji je više od 2.800 zatražilo medicinsku pomoć po dolasku u Rusiju.

Skoro 3.000 Ukrajinaca koji su pobjegli iz zone oružanih sukoba dobili su do sada zvanični status izbjeglica u Rusiji, potvrdio je Kuznjecov.

Ruske imigracione vlasti takođe ispituju mogućnost za produženje naznačenog privremenog boravka izbjeglica u regionima gdje je koncentrisan glavni broj ukrajinskih izbjeglica.

Komentari / 0

Ostavite komentar