Kosovska Mitrovica: Sukob Albanaca sa policijom

Dva policajca i jedan novinar povređeni su, a jedno policijsko vozilo je oštećeno u neredima koji su izbili u južnom delu Kosovske Mitrovice tokom protesta Albanaca zbog izgradnje Parka mira, na mostu preko Ibra u tom gradu.

Srbija 22.06.2014 | 16:54
Kosovska Mitrovica: Sukob Albanaca sa policijom

Albanci su zasuli kamenicama pripadnike kosovske policije i pripadnike Kfora koji su odgovorili suzavcem i šok-bombama, javlja izveštač agencije Beta.

Protesti u južnom delu Mitrovice trajali su po planu, od 15 do 15.20 časova kod zgrade Skupštine opštine, ali jedna grupa demonstranata, za koju organizatori protesta kažu da ne znaju ko su, i dalje stoji preko puta kordona Kosovske policije na čije pripadnike baca kamenice, sa namerom da pređe most, prenosi agencijaTanjug.

Zapaljeno je i nekoliko autobomila, javlja britanska agencija Rojters.Gradonačelnik severnog dela Kosovske Mitrovice Goran Rakić, koji se nalazi s okupljenim Srbima u blizini mosta preko Ibra, kaže da podržava svaki vid izražavanja slobodne volje građana i dodaje da ne želi da veruje da iza slogana "Ili mi ili vi", pod kojim se održava protest u južnom delu grada, stoji nešto što nema konotaciju mira.

Rakić ocenjuje da je izgradnja Parka mira potez ka normalizaciji situacije u Kosovskoj Mitrovici i poziva prištinske vlasti da ublaže retoriku koja je i dovela do današnjih demonstracija.

"Očekivao sam da izgradimo još lepši i veći park u kome će se igrati i srpska i albanska deca", navodi Rakić, koji dodaje da mir mora da bude prioritet i da međuetničkih sukoba više ne sme biti.

Gradonačelnik južnog dela Kosovske Mitrovice Agim Bahtari kaže da će videti šta će se desiti sutra.

Protest se obavlja pod velikim merama obezbeđenja, a učesnici protesta nose zastave Albanije, SAD i Oslobodilačke vojske Kosova i pevaju pesme koje veličaju tu organizaciju, prenela je Beta.

U blizini mosta i na samom mostu preko Ibra, stacionirane su jake snage interventne jedinice kosovske policije, kao i pripadnici američkog, italijanskog i poljskog kontigenta KFOR-a.

Komentari / 1

Ostavite komentar
Name

neso

22.06.2014 20:10

Emoji srbi nems suzivota sa albancima toje sigurno.

ODGOVORITE