Ukrajinski zvaničnici optuženi za ratni zločin

Ruski istražni komitet optužio je vršioca dužnosti ukrajinskog ministra unutrašnjih poslova Arsena Avakova i guvernera regiona Dnjepropetrovsk Igora Kolomojskjijeg za ratne zločine, rekao je zvaničnik tog komiteta Vladimir Markin.

Svijet 21.06.2014 | 11:24
Ukrajinski zvaničnici optuženi za ratni zločin

 

"Prema krivičnoj prijavi, pokrenutoj na osnovu zločina upotrebe nekonvencionalnog naoružanja, prvostepenog ubistva, mješanja u profesionalne aktivnosti novinara i otmicu, iznesene su optužbe protiv ministra i guvernera", ističe Markov, prenosi ruski "Glas Rusije".

On je ranije izjavio da istražioci vjeruju da su obojica bili upoznati sa nedavnim otmicama novinara ruske televizijske stanice "Zvijezda" i još nekoliko medijskih kuća.

Ruska televizijska stanica je 14. juna javila da su njihovi novinari po drugi put u proteklih dva mjeseca uhapšeni. U regionu Dnjepropetrovska uhapšeni su novinar Evgenij Davidov i tonac Nikita Konašenkov. Obojica su oslobođeni dva dana kasnije nakon čega su stigli u Moskvu.

Na Davidovu i Konašenkovu bile su vidljive modrice.

Početkom sedmice u minobacačkom napadu nedaleko od ukrajinskog grada Luganjska poginuli su ruski novinar Igor Korneljuk i tonac Anton Vološin.

Od početka sukoba u Ukrajini poginulo je pet novinara.

Komentari / 0

Ostavite komentar