Nepoznata sudbina stotina Srba sa Kosmeta

Udruženje porodica kidnapovanih i nestalih lica sa Kosova i Metohije još traga za 532 osobe koje se vode na spisku nestalih Komisije Vlade Srbije, rekla je u Sarajevu sekretar Udruženja Olgica Božanić.

Srbija 20.06.2014 | 21:42
Nepoznata sudbina stotina Srba sa Kosmeta

Božanićeva, koja na 12. Regionalnoj konferenciji o pitanju nestalih lica predstavlja tri udruženja porodica sa Kosova i Metohije, naglašava da porodice nisu zadovoljne dinamikom rada svih nadležnih institucija koje se bave procesom traženja nestalih u regionu, a posebno na Kosovu i Metohiji.

"Ogorčeni smo još od 2008. godine, kada je u knjizi haškog tužioca Karle del Ponte objavljena informacija da su naši kidnapovani Srbi odvođeni u logore u Albaniji i korišteni za trgovinu organima. Timovi koji su radili istragu su se menjali, izveštaj Dika Martija ponovo je na razmatranju, a mi još ništa konkretno ne znamo", rekla je Božanićeva.

Ona je dodala da se sada ovim pitanjem bavi tim EULEKS-a koji predvodi Klint Vilijamson, sa kojim su u kontaktu i od kojeg očekuju objavljivanje izveštaja.

"Obećali su da će izveštaj biti objavljen krajem oktobra, a mi se nadamo da su prikupili dovoljno materijala za podizanje optužnica. Verujemo da će se ovo pitanje konačno pomeriti sa mrtve tačke i da će porodice doći do istine da li su zaista vršeni monstruozni zločini nad našim najbližim", rekla je Božanićeva.

Porodice sa Kosova i Metohije očekuju da će se krenuti i sa proverama lokacija u Albaniji, u predelu takozvane "Žute kuće", gde se sumnja da su sahranjivani posmrtni ostaci.

Ona kaže da se, osim za žrtvama nestalim nakon dolaska Misije UNMIK, traga i za žrtvama iz 1998. kodine, kada su pripadnici takozvane OVK-a kidnapovali i proterivali Srbe sa prostora Kosova i Metohije.

"Oni su zadržavali mlađe muškarce i žene u svojim logorima, a sada se zna koje su im bile namere. U izveštaju Dika Martija pominju se i moja dva brata. OVK-a je u jednom danu, u julu 1998. godine, iz sela Sretimlje i Opteruša, na području opštine Orahovac, proterao svo srpsko stanovništvo", rekla je Božanićeva.

Ona je navela da je tada iz porodice Kostić odvojeno 14 muškaraca, za kojim su tragali do 2005. godine, kada je otkrivena masovna grobnica sa njihovim posmrtnim ostacima. Delimični posmrtni ostaci Kostića preuzeti su 2006. godine i sahranjeni na Orlovači.

"Pominje se da su godinu dana nakon kidnapovanja, 23. jula 1999. godine, oni bili dovezeni na određeno mesto odakle ih je, po naređenju komandanta, do mesta Kufs u Albaniji prevezao jedan pripadnik OVK-a, o čemu je i svedočio", ispričala je Božanićeva.

Ona ističe da se sada kod porodica koje su sahranile posmrtne ostatke svojih najmilijih javlja sumnja šta se zapravo sa njima desilo, odnosno kako su ubijeni.
"Do sada od svih nadležnih nemamo povratnu informaciju - kada su oni ubijeni i ko je to učinio. Svi ćute, bez obzira da li su to međunarodni predstavnici, misije koje su trenutno na Kosovu i Metohiji i naše vlasti", navela je Božanićeva.

Ona je u ime porodica izrazila ogorčenost zbog načina na koji se prema njima postupa, ističući da identifikacija žrtava ne predstavlja kraj procesa, već da treba odgovarati za zločine, kako se oni više ne bi ponovili.

"Cilj ove regionalne konferencije jeste da imamo jednak pristup prema svim nestalim i da se pravda zadovolji, bez diskriminacije prema nacionalnosti. Za sada nije tako, ali mi se borimo i nadamo se da ćemo uspeti", poručila je Božanićeva.

Komentari / 0

Ostavite komentar