Ponovo prevareni radnici FAMOS-a

Punih sedam godina radnici FAMOS-a iz Pala ne znaju da li rade ili su bez posla. Sigurno je jedino to da za tih sedam godina nisu primili platu.

Republika Srpska 20.06.2014 | 16:20
Ponovo prevareni radnici FAMOS-a

Fabrika je u stečaju, Vlada Republike Srpske godinama obećava pokretanje proizvodnje, a imovina FAMOS-a svaki dan nestaje.

Vlada Republike Srpske radnicim FAMOS-a prvo je obećavala dovesti strateške partnere iz Saudijske Arabije. Kada se Arapi nisu pojavili, počeli su se pominjati potencijalni investitori iz susjednih zemalja, pa je nakon toga u igru uskočilo čuveno strateško preduzeće Nikola Tesla.

Za sve te godine radnicima nije isplaćena ni marka, a duguje im se po 30-ak hiljada maraka. Ipak i dalje im mažu oči.

Stečajni upravnik Radislav Bratić kaže da je u kontaktu sa novim strateškim partnerom kojem su već poslati podaci o imovini preduzeća, eleborat o mogućnosti pokretanja proizvodnja, fotografije pogona i mašina.

,,Očekujemo za 20-ak dana posjetu predstavnika tog poslovnog partnera pa će mo tada znati više detalja o tome kakve su njihove namjere po pitanju FAMOS-a'', ističe Bratić.

Na naše pitanje ko su ti investitori i partneri Bratić kaće da ne može ništa reći jer ni on nema podatake o njima. Kome je onda slao izvještaje o imovini fabrike?

,,Za to su zaduženi neki ljudi iz Vlade. Ja sam sve to njima poslao, a oni su u kantaktu sa tim poslovnim partnerima'', kaže Bratić.

Radnici izmučeni i prevareni više nikome ne vjeruju. Ni stečajnom upravniku, ni Vladi ni predsjedniku. Uglas optužuju Vladu da ih laže godinama.

,,Kakvi investitori kakvi partneri sve je to prazna priča. Niko ovdje ne dolazi i sve će ovo na kraju otići u likvidaciju. Od ovoga koristi imaju samo stečajni upravnik i Vlada i neki njihovi tajkuni'', optužuje radnik FAMOS-a Miroslav Subotić.

Njegov kolega Vukašin Veselinović još je oštriji.

"Ma kava Vlada. Kome oni vladaju. Kakav predsjednik. Njega nije briga za nas. Teško ovom narodu sa njima, narod umire od gladi''.

I dok se čeka strateški partner imovina FAMOS-a nestaje, dio po dio. Radnici su saznali i da je nedavno prodat poslovni prostor u centru Pala koji je bio vlasništvo Fabrike. Niti znaju kome je prodat niti gdje su pare. Sve je to kriminal, optužuju radnici.

Radnici će ipak sačekati da se za 20-ak dana pojavi taj obećani strateški partner. Ako se i to pokaže kao još jedna u nizu prevara najavljuju da će sve mašine iz FAMOS-a prodati u staro gvožđe i na taj način naplatiti bar dio dugovanja, jer kako kažu, od nečega moraju živjeti.

BN TV

Komentari / 8

Ostavite komentar
Name

xxl

20.06.2014 14:41

Dobro vam ide posao glasajte opet za Baju.

ODGOVORITE
Name

Paljanin

20.06.2014 14:45

Čaušević i Cvjetinović su sitne ribe za stečajnu mafiju (sudija+upravnik). Pogledajte samo naprasno stečenu imovinu stačajnog upravnika Jokića iz Teslića.

ODGOVORITE
Name

exsa

20.06.2014 19:07

Samo nastavite da glasajte za vase ratne profitere i vasoj djeci ste sigurno obezbjedili svjetlu buducnost!

ODGOVORITE
Name

пропаст

20.06.2014 20:31

Akо вам је обећао министар индустрије онда будите сигурни да никад неће бити напретка, јер тај криминалац великог калибра и лаже мало мање од баје, па они су произвели и те стечајне управнике и они им дају пинку и наравно и себи узимају, а ми сиротиња се надамо да су то наши врли руководиоци. Они знају само красти и ништа друго их не интересује. Па Ковачевић је изградио на све стране дворце, покуповао друге некретнине, нема гдје нема, изволите бирајте их опет, ја нисам и не мислим их бирати???

ODGOVORITE
Name

Pecirep

20.06.2014 21:07

Đeš dobit platu u virtualnoj firmi,odakle hehhe

ODGOVORITE
Name

bagerista

20.06.2014 21:44

FAMOSU sa Pala vlada nasla STRATESKOG parnera iz Saudiske Arabije ,a BAJA da bi to potvrdio kaze 500.000 hiljada arapa dolazi u B i H Ovi lepo skrenu PAMETNOM VUCICU u srbiju a mi dobijemo STRATESKOG PARTNERA [NIKOLU TESLU]RADI NASIH SPECIJANIH VEZA .U TAJ SE POSAO UGRADISE ; PARALELNE ; VEZE PA SE SAD NEZNA KO JE KO NITI STA JE STA Vucic svoju mafiju trpa u zatvor a sta ce mo mi sa nasim ; b a j a m a ;

ODGOVORITE
Name

xim

20.06.2014 22:11

Famosovi radnici nemaju za hljeba ali njihov bivsi radni kolega Bosko Tomic ni da se pocese. Zaposlio zenu, djecu i ostalu familiju i ne boji se boga... Padaj silo i nepravdo!

ODGOVORITE
Name

ZORO

21.06.2014 10:41

Ako radnici traže od vlade zarađeno i obećano,Baja reaguje sa poznatim govorom"ovo su špekulacije potiču od opozicije,republika Srpska je ugrožena,eto u bih ulazi 5000 muhadžedina, uvešću referendum za otcepljenje,ovi što ne misle kao"ja" su izdajnici i td.a premijerka:ja ne poznam ove ljude,oni nijesu u mojoj nadležnosti,nek se obrate svojim načelnicima gde žive,šta njih briga kakvu obuću nosim,zašto gledaju u moje noge i td".Nigdje blage veze ovakav odgovor na probleme radnika.NJih izgleda samo interesuje Cvjetinović,Kraljević i njima slični.KOje ovdje lud?

ODGOVORITE