Legenda dana - Pol Gaskojn

Legende definitivno nisu samo dobri momci, a u samom vrhu liste onih koji su na drugoj strani nalazi se Pol Gaskojn. Gaza je čuven po mnogim stvarima, ali njegov pečat na Mondijalima nije bio žestok - on je ušao u legendu zbog suza.

Fudbal 20.06.2014 | 09:29
Legenda dana - Pol Gaskojn

Gaskojn je bio miljenik u Njukaslu, Totenhemu, obožavali su ga i mrzeli u Rimu, isto je bilo i u Glazgovu gde je na svom prvom Old Firmu dao gol Seltiku, igrao je u Midlsbrou, Evertonu, Barnliju, pa čak i u Kini.

On je ulazio traktorima u svlačionice, tukao se, pio, kockao, demolirao je klupske autobuse, a poznat je i po tome što je Aleks Ferguson naveo da je njegova najveća neostvarena želja - Gaza u dresu Mančestera.

Kada je Gaza nosio dres Engleske, a to je učinio 57 puta, to je bilo nešto posebno. Prvi mu je tu čast ukazao legendarni Bobi Robson 1988. godine, prvi gol je stigao u kvalifikacijama za SP1990 protiv Albanije, a na samom kraju kampanje u trijumfu od 4:1 nad Čehoslovacima dao je jedan i učestvovao u akcijama kod sva tri preostala.

U Italiji je bio u centru pažnje. Njegove asistencije su sprovele Engleze do četvrtfinala i duela sa Kamerunom. Tamo je napravio penal, ali i nabacio loptu Linekeru za pobedu. Engleska je 4. jula igrala čuveni meč sa Nemcima, a ime koje Gaza najviše pamti jeste Tomas Bertold. Gaskojn je napravio faul za čist žuti karton i odmah je znao - ako njegov tim prođe dalje, on neće biti u finalu.

Kamera je zumirala, a ceo svet je video suze koje se slivaju niz njegove obraze.

Penali su bili kobni za "gordi Albion", pa finala nije ni bilo, ali je Gaza zaslužio mesto u najboljoj postavi Svetskog prvenstva i Ostrvo je definitivno zarazilo nešto što je dobilo ime "Gazamanija".

Usledile su povrede, pa se na sledeći nastup čekao EURO1996, a tamo meč sa Škotima i maestralan gol kao prst u oko tabloidima, koji su uz žestoke kritike objavili fotografije sa jedne pijane noći.

Tu nije bio kraj. Englezi su otišli do polufinala, gde su ih ponovo sačekali Nemci i penali. Gaza je i tada plakao, a te suze su i poslednje na nekom velikom takmičenju.

On je pomogao selekciji da se domogne i SP1998, ali povreda u kombinaciji sa njegovim incidentnim ponašanjem, pijanstvima i fotografijom kako klopa kebab u ranim jutarnjim časovima naterali su selektora Glena Hodla da ga precrta sa spiska. Gaskojn je stao na 57 nastupa i deset golova, a Hodl je morao da pozove nekog da mu pomogne da sredi sobu koju je Gaskojn u besu potpuno demolirao pre nego što su ga smirili.

Posle svega toga, od Gaze je ostala ruina. On je još jedan od onih koji nije mogao da se izbori sa svojim demonima, a kocka, alkohol, incidenti, saobraćajke, tuče, ali i zaista ozbiljni mentalni problemi su ono zbog čega se najčešće spominje u medijima.

Ovde nije mesto za to - Gaza jeste legenda.

Na kraju, ono što sasvim dovoljno govori o ovom čoveku izgovorio je Kris Vodl:

"Sjajna stvar vezana za Gazu je to što on nije imao nikakav respekt prema protivnicima. Nije imao pojma ni protiv koga igra. Kada sam spomenuo Rajkarda, on je mislio da se tako zove zemlja".

Komentari / 0

Ostavite komentar