Legenda dana - Bora Milutinović

Srpski stručnjak Velibor Bora Milutinovic ušao je u istoriju Svetskih prvenstava kao jedini selektor koji je predvodio pet različitih zemalja na završnim turnirima.

Fudbal 19.06.2014 | 10:56
Legenda dana - Bora Milutinović

Milutinović je 1986. predvodio Meksiko, a zatim i Kostariku, SAD, Nigeriju i Kinu.
Njegovom podvigu će retko koji selektor osim Karlosa Alberta Pareire (takođe vodio pet reprezentacija) u budućnosti moći i da priđe, a kamoli da postavi "novi rekord".

Za Milutinovića drugi stručnjaci kažu da je unikat, da je priča za sebe i nenadmašan strateg, psiholog i veliki prijatelj svim igračima koje vodi, zbog čega ga fudbalski savezi tretiraju kao "suvo zlato".

Nakon što je od 1977. do 1981. vodio meksički Pumas (UNAM), prihvatio je poziv tamošnjeg fudbalskog saveza da preuzme nacionalni tim. U Meksiku je posle vođenja tima do četvrtfinala postao živa legenda a nema većeg grada u kojem nema svoju ulicu.

Slično priznanje doživeo je i četiri godine kasnije u Kostarici i San Hozeu, dok je u Kini dobio i spomenik!

Meksiko ga je zavoleo više od bilo kog drugog stranca posle čuvene priče kako je motivisao fudbalere pred meč četvrtfinala sa Nemačkom. Bora je "naredio" novinarima i fotografima da obiđu najbližu rodbinu svih fudbalera iz reprezentacije, i da im oni preko medija pruže podršku i opuste ih pred meč veka.

Pre meča sa Nemcima, Milutinović je u svlačionici upalio TV i pustio igračima snimke izjava njihovih porodica. Svi su, uključujući legende Uga Sančeza i Havijera Agirea (selektor na SP 2010) bili potrešeni do suza i adrenalin im je toliko skočio da su izgarali na terenu do penala. Sreća, ipak, nije bila njihovoj strani i Meksikanci su ispali.

Četiri godine kasnije vodio je Kostariku u Italiji '90. Niko ovoj reprezentaciji nije davao šanse da mogu do druge runde, a oni su predvođeni Harom, Medfordom i Gomezom poslušali sve zahteve Milutinovića i došli do osmine finala.

Srpski stručnjak je pred Mundijal 1994. u SAD poželeo da ponovo bude prisutan pa je prihvatio poziv Fudbalskog saveza SAD da preuzme reprezentaciju. To je bila ona čuvena ekipa u kojoj je na golu bio Toni Meola, u odbrani kosati gitarista Aleksi Lalas, na sredini terena Tab Ramos, Džo Maks Mur i Kobi Džons, a u napadu Erik Vinalda.

Ponešeni frenetičnim navijačima sa tribina i uz usađenu želju za trijumfom, Amerikanci i Bora Milutinović su se plasirali u osminu finala prvi put posle 1930. godine.

Sledeći zadatak mu je bio kako da "ukroti" "super-orlove" pred Mundijal u Francuskoj 1998. godine. Nigerija je želela da ponovi odlične partije sa prethodnog SP, što im je i pošlo za rukom.

U grupi su pobedili Španiju i Bugarsku a izgubili od Paragvaja, ali najveći podvig Bora je ostvario smirivanjem nezgodnih karaktera zvezda poput Sandeja Oliseha, Tariba Vesta, Finidi Džordža, Rašidija Jekinija i Džej-Džej Okoče. Nigerijci su stali u osmini finala a u njihovoj javnosti je Milutinović po prvi put naišao i na nezaslužene kritike.

Posle Nigerije je otputovao na drugi kraj sveta, u daleki Peking, gde je kao i u Meksiku, tretiran kao božanstvo. Milutinović je u Kini više radio na imidžu reprezentacije u javnosti, i na manirima koje su fudbaleri morali da imaju pred odlazak na najveći planetarni fudbalski događaj. Tako su Kinezi od Bore učili kako da se slikaju, smeju, kako da pevaju himnu, da budu jedinstveni, disciplinovani i kako da se ophode prema novinarima u Japanu i Južnoj Koreji 2002. godine.

Sve to je Milutinović brižljivo snimao kamerom, od koje se nije odvajao.
I pored toga što je Kina na tom Mundijalu ispala u prvom krugu bez ijednog postignutog gola, Bora je dobio spomenik.

I za sledeće Svetsko prvenstvo je Milutinović imao nekoliko ponuda, ali nijednu nije prihvatio. Mogao je da 2006. preuzme selekciju Srbije i Crne Gore ali je, kako se priča, odbio tu mogućnost kada mu je navodno ponuđeno, za selektorske uslove sramotnih 100.000 dolara.

Kao da se tu razočarao u realno stanje stvari na Balkanu, počeo je da se povlači iz sveta fudbala, mada iz njega nikada nije izašao.

Do dana današnjeg je ostao ikona među selektorima, jedan od najvećih koje je svet ikada imao.

Komentari / 1

Ostavite komentar
Name

republika srpska

19.06.2014 19:44

Bora Milutinovic je prava fudbalska legenda,covjek koji je ostvarion nenadmasan ucinak kao selektor svih selekcija koje je vodio od amerike do kine i afrike.cjenjen i postovan u svjetu.

ODGOVORITE