"Crvena furija" se crveni više nego ikad!

Nemoć, neefikasnost i predaja su tri riječi koje opisuju ovogodišnji nastup Španije na Svjetskom prvenstvu. Navika ove generacije bila je da svojim uspjesima piše novu istoriju fudbala. Ispisali su je i sinoć, ali ovaj put ne po nečemu zbog čega bi bili ponosni. Naprotiv, osramotili su se.

Fudbal 19.06.2014 | 08:30
"Crvena furija" se crveni više nego ikad!

Španija je prvi tim u istoriji koji je na Mundijal stigao kao branilac titule i zabilježio dva poraza u uvodne dvije utakmice. Sada im je vrijeme za pakovanje kofera i put nazad za Pirineje, jer Holandija i Čile su održali dvije fudbalske lekcije ekipi koja brani titulu evropskog i svjetskog prvaka. Španija nije pokazala apsolutno ništa, primili su sedam pogodaka u dvije utakmice, a postigli samo jedan. Podatak da je jedini gol postignut sa bijele tačke dovoljno govori o efikasnosti tima kojeg popularno nazivaju "Crvena furija".

A Crvena furija više nije furiozna, ali se crvene više nego iko ikada. Tragičan kraj takmičenja za jednog od tri najveća favorita prvenstva šamar je za sve ljubitelje fudbala u toj zemlji, ali je istovremeno dokaz da sve ima svoj rok trajanja, pa tako i tika-taka. Španija nam je u dvije utakmice ponudila kukavičku igru sa jednim napadačem, čak i u trenucima kada im je juriš prema golu bio neophodan. I teško je reći koji je to igrač najviše zakazao, jer zakazali su svi. Počev od Dijega Koste koji u dvije utakmice nije uputio pogled prema golu, a ne udarac, do Kasiljasa kojeg je svojevremeno Murinjo preselio na klupu i, sada je jasno, time pokazao da ipak zna nešto više od običnih smrtnika koji su taj potez dočekali na nož. I ostatak tima pokazao je zavidnu količinu kukavičluka. Dok je odbrana pred Robenom i Aleksisom ispadala nemoćna, vezni red Španije se češće odlučivao na vraćanje lopte nesrećnom Ikeru nego što je pokušavao krenuti naprijed.

Jedno je sigurno i tako će ostati do kraja prvenstva - Španija je najveći gubitnik Mundijala u Brazilu. Od Visentea del Boskea se očekuje odlazak sa mjesta selektora koje bi trebao prepustiti nekoj novoj snazi. Šavi i Inijesta neće vječno igrati fudbal, Tores nije u formi posljednjih nekoliko godina, a tika-taka je od pobjeda Jupovog Bajerna nad Barselonom stvar davne prošlosti. Španiji je hitno potrebna reanimacija, a rezultati sa ovog prvenstva će sigurno označiti kraj jedne i početak druge, nove ere za njih.

Komentari / 0

Ostavite komentar