BiH: Šteta od poplava oko četiri milijarde KM

Šteta od katastrofalnih poplava u BiH preliminarno je procijenjena na oko četiri milijarde KM, s približno jednakim iznosima u oba entiteta, saopštio je danas Endi Mekgafi, glasnogovornik Delegacije EU u BiH.

Bosna i Hercegovina 18.06.2014 | 21:12
BiH: Šteta od poplava oko četiri milijarde KM

"Na jutrošnjem sastanku predstavnika svih nivoa vlasti u BiH sa zvaničnicima Svjetske banke, Ujedinjenih nacija i Evropske unije zaključeno je da je potrebno dodatno provjeriti procjene štete u sektorima poljoprivrede, stambenog zbrinjavanja i egzistencije", rekao je Mekgafi naglasivši da bi ove provjere trebalo da budu okončane u naredne dvije sedmice, kada će biti objelodanjen konačni izvještaj sa pouzdanim podacima o ekonomskim efektima poplava koje su BiH pogodile sredinom maja.

Mekgafi je naveo da je Brčko distrikt u poplavam pretrpio oko 60 miliona eura štete, dok "ostatak podjednako obuhvata oba entiteta".

Na procjeni štete od prirodne katastrofe u prethodnom periodu radilo je više od 100 stručnjaka svih nivoa vlasti u BiH, zajedno sa ekspertima Svjetske banke, UN-a i EU.

Rikardo Zapata Marti, koordinator tima za procjenu štete, ustvrdio je da se nakon dodatnih provjera u tri sektora zbirna suma od oko četiri milijarde maraka štete neće značajno mijenjati, ali da će sigurno biti značajnih promjena unutar sektora. On nije želio posebno govoriti o visini štete u Federaciji BiH i Republici Srpskoj istakavši da su se u procjeni "vodili sektorskim pristupom, a manje geografskim odrednicama".

"Troškovi štete i troškovi obnove su različiti, jer konačna cifra potrebna za obnovu zavisiće od vaših ambicija i toga koliko u fazi rekonstruckije želite poboljšati uslove života", kazao je Marti.

I on i Mekgafi napomenuli su da je procjena štete zasnovana na podacima koje su dobili od domaćih institucija vlasti i da je finalni izvještaj, koji će biti zasnovan na provjerenim podacima, ključni uslov za traženje i dobijanje međunarodne pomoći, a samim tim i preduslov za održavanje donatosrke kofenerencije u Briselu, planirale za sredinu jula.

Preliminarnim izvještajem, nakon današnje prezentacije u Delegaciji EU u BiH, nije bila poptuno zadovoljna predsjednica Vlade RS Željka Cvijanović. Ona je negodovala zbog namjere izjednačavanja visine štete u entitetima.

"Velika je šteta i tražili smo pojašnjenja, još jednom da provjerimo štetu za poljoprivredu, za stambeni fond i za izgubljena ili ugrožena radna mjesta, za šta će trebati još neko vrijeme", objasnila je Cvijanovićeva dodavši da procjene međunarodnih institucija govore da su poplave u RS nanijele 2,1 milijardu KM štete, a u FBiH između 1,8 i 1,9 milijardi KM.

Rikardo Zapata Marti upozorio je da će posljedice poplava ostaviti dugoročne negativne ekonomske efekte na BiH. Objasnio je da će ranije procijenjeni rast bruto društvenog proizvoda (BDP) od 2,2 odsto u ovoj godini biti smanjen na 1,1 odsto, a povećaće se i trgovinski deficit BiH sve do ranijeg neslavnog rekorda od deset odsto BDP-a.

"Fiskalni deficit biće 3,5 odsto bruto društevnog proizvoda, pa će se vlasti u BiH do kraja ove godien suočiti sa finansijskim jazom", precizirao je Marti. Uprkos ogromnim nastalim štetama, on je naglasio da bi oporavak od prirodne katastrofe mogao biti i šansa za razvoj BiH.

"Ova katastrofa nosi i mogućnosti pod uslovom da se odmah krene u obnovu korištenjem potencijala vlastitog građevinskog sektora i da se brzo i efikasno koriste donatorska sredstva", dodao je Marti.

Komentari / 3

Ostavite komentar
Name

neso

18.06.2014 19:15

Daj boze da je toliko, ako nije vise. jadan narod.

ODGOVORITE
Name

na birou od 1996

19.06.2014 14:19

Evo od mene 1 marka za popravke stete. I to je puno obzirom na moj status na birou..

ODGOVORITE
Name

xxl

19.06.2014 14:28

Četiri milijarde? Od tog pola pokrali ovi iz Uprave za indirektno oporezivanje, što ih pohapsiše u policijskoj akciji "Pandora"? Gori su nam takvi nego poplave? Pa i za poplave je kriv čovjek, koji nije namjenski trošio novac za zaštitu od poplava? Šta su pokrali u ratu pomoći, šta se radilo, koliko se kralo i otimalo?

ODGOVORITE