BiH: Idemo dalje, poslije poraza da pobjedimo

Fudbalska reprezentacija Bosne i Hercegovine na svom premijernom, istorijskom nastupu na Mundijalu pretrpjela je poraz od Argentine, jednog od najvećih favorita za osvajanje titule svjetskog prvaka.

Fudbal 18.06.2014 | 14:41
BiH: Idemo dalje, poslije poraza da pobjedimo

Pružili su naši momci dosta dobru partiju, ali to nije bilo dovoljno za bod ili pobjedu protiv ne tako uvjerljive Argentine, koja je slavila zasluženo, htjeli mi to priznati ili ne.

Pokazali su Sajini Zmajevi mnogo toga dobrog u 90 istorijskih minuta za našu malu zemlju, no bilo je stvari koje se moraju popraviti ukoliko želimo do osmine finala, a gledajući duel Nigerije i Irana, tu nam je objektivno i mjesto.

Sve oči fudbalskog svijeta u meču Argentine i našeg nacionalnog tima bile su uprte u po mnogima najboljeg svjetskog igrača, Lionela Mesija, pa je nakon susreta u centar pažnje došao i Muhamed Bešić, koji je 90 minuta vodio rovovsku bitku sa argentinskim čarobnjakom.

I pokazao je Bešić da se radi o vanserijskom potencijalu, pred kojim je lijepa budućnost. Većim dijelom susreta Bešić je držao u džepu najboljeg argentinskog fudbalera, što je očaralo sve, pa i novinare koji bi za razliku od navijača, trebali biti malo realniji.

Stvaranje mita o fudbalskom Džordanu može samo kontraproduktivno djelovati na Bešića, koji je za razliku od navijača i novinara, svjestan da je kod drugog argentinskog pogotka mogao bolje reagovati.

I ne poredi se samo Bešić u Bosni i Hercegovini sa velikanima najvažnije sporedne stvari na svijetu nakon poraza od Argentine. Ponosni su svi na Begovića i društvo, ali ipak ne smijemo zaboraviti da smo izgubili, da je na našem kontu nula bodova.

Utisak koji je ostavljen u premijernom nastupu na Mundijalu je izvanredan, ali vrijeme je za triježnjene jer Zmajeve očekuju krucijalni susreti protiv Nigerije i Irana, a ukoliko do 21. juna budemo živjeli na hvalospjevima poraza od Gaučosa, neće se dobro završiti.

Bez obzira na kriminalno izdanje Nigerije i Irana u međusobnom duelu, do pobjeda neće biti lako doći, a ukoliko se "okliznemo" upravo oni koji juče i danas u nebesa dižu Bešića i društvo, dočekaće svojih pet minuta.

I zbog svega toga što prije se moramo vratiti u realnost, odnosno što prije moramo shvatiti da poraz nije pobjeda, da Bešić nije zaustavio Mesija, da Pape nije nadmudrio Sabelju...

Komentari / 0

Ostavite komentar