Državljani BiH nisu ugroženi

Ministarstvo inostranih poslova BiH nema informacija da je ugrožen bilo ko od državljana BiH koji borave u Iraku, potvrdio je Srni portparol ovog ministarstva Nebojša Regoje.

Bosna i Hercegovina 18.06.2014 | 12:11
Državljani BiH nisu ugroženi

Regoje je naveo da, prema informacijama Ambasade BiH u Amanu, koja diplomatski pokriva Irak, u ovoj zemlji po različitim osnovama boravi oko 15 državljana BiH.

"Neki su zaposleni u kompanijama BiH, kao na primjer u `Energoinvestu`, ili rade za neke međunarodne organizacije, strane kompanije, dok su neki u porodičnim vezama", rekao je Regoje.

On je napomenuo da se najveći broj ljudi s kojima Ambasada BiH u Amanu održava kontakt nalazi u regionu Kurdistana, koji je pod kontrolom kurdistanske regionalne vlade, gdje je situacija stabilnija nego u
drugim dijelovima zemlje.

Ministarstvo je ranije izdalo upozorenje da se državljani BiH suzdrže od putovanja u Irak, odnosno da se povede računa o bezbjednosnim aspektima.

Na veb stranici Ministarstva navodi se da se državljani BiH u Iraku, kojima je potrebna pomoć, mogu obratiti Ambasadi BiH u Amanu na broj telefona +962 6 58 56 921, a članovi porodica u BiH koji imaju srodnike u Iraku mogu kontaktirati ili Ambasadu BiH u Amanu ili centar komunikacija u Ministarstvu u Sarajevu na broj telefona +387 33 281 234.

Komentari / 0

Ostavite komentar