Princ Vilijam popularniji od bake i oca

Princ Vilijam, drugi u nasljednom redu za britanski tron, popularniji je od svoje bake, kraljice Elizabete II, kao i od svog oca princa Čarlsa, koji za sinom zaostaje za čitavih 20 procenata.

Svijet 16.06.2014 | 07:26
Princ Vilijam popularniji od bake i oca

Prema pisanju londonskog "Telegrafa", vojvoda od Kembridža i kraljica Elizabeta II su ubjedljivo najpopularnije ličnosti na britanskoj političkoj sceni.

Od ukupno 2.000 ljudi koji su bili obuhvaćeni anketom ComRes, 68 odsto njih se povoljno izrazilo o mladom članu kraljevske porodice, a 63 odsto o njegovoj baki.

Princ od Velsa, Vilijamov otac, daleko je iza njih sa 43 odsto glasova, ali je i dalje bolje rangiran od bilo kog britanskog političara.

Londonskom gradonačelniku Borisu Džonsonu naklonjeno je 41 odsto ispitanika, britanskom premijeru Dejvidu Kameronu 28 odsto, a Najdželu Faradžu, vođi evroskeptične stranke UKIP, 26 odsto.

Slijede vođa laburista Ed Miliband, ministar spoljnih poslova Vilijam Hejg i šef britanskog trezora Džordž Ozborn, koje u pozitivnom svjetlu vidi oko jedne četvrtine ispitanika.

Prema istraživanju, rađenom za potrebe dnevnih listova "Miror" i "Indipendent", britanskom vicepremijeru Niku Klegu divi se svega 13 odsto Britanaca.

Anketa je pokazala i da su sa 34 odsto glasova laburisti trenutno nešto popularniji od torijevaca, kojima je pozitivnu ocjenu dalo 32 odsto ispitanika.

Najpopularnije britanske vrijednosti su sloboda govora (48 odsto) i poštovanje vladavine prava (34 odsto).

Komentari / 0

Ostavite komentar