Oružane snage BiH i EUFOR pomažu poplavljenima

Pripadnici Oružanih snaga BiH i EUFOR-a do 20.juna u okviru vježbe,,Zajednički napor''rade na čišćenju poplavljenih područja u BiH.

Bosna i Hercegovina 14.06.2014 | 14:02
Oružane snage BiH i EUFOR pomažu poplavljenima

Cilj vježbe je pomoći unesrećenim stanovništvu i pokušati vratiti život u normalu.

Od 6.juna ove godine više od hiljadu pripadnika Oružanih snaga BiH,u saradnji sa pripadnicima EUFOR-a i kadetima vojske Sjedninjenih američkih država rade na uklanjanju otpada koji je ostao nakon katastrofalih poplava u BiH.

U akcji je angažovana i sva građevinska mehanizacija,vozila i neophodna tehnika kojom raspolažu Oružane snage BiH i EUFOR.

Prvobitno je bilo planirano da se zajednička vježba održi na vojnom poligonu na Manjači,ali su poplave promijenile lokaciju i cilj vježbe.

,,Odlučili smo da dvije sedmice umjesto na poligonu radimo na terenu,na poplavljenim područjima i da pružimo pomoć građanima BiH koji su stradali'',kaže ministar odbrane u Savjetu ministara BiH Zekerijah
Osmić.

,,Napravili smo potez od kojeg će koristi imati građani BiH. Pokušaćemo da uklonimo što više otpada sa ulica,da očistimo javne ustanove i domove građana kako bi se život počeo normalizovati'',ističe komandant  Zajedničkog štaba Oružanih snaga BiH Anto Jeleč.

Pripadnici Oruzanih snaga ističu da imaju odličnu saradnju sa predstavnicima lokalnih zadnica kao i sa stanovnicima svih ugroženih područja na kojima su prisutni. Vježba Zajednički napor traje do 20.juna.

Nakon toga stanovnici ugroženih područja ponovo će nažalost ostati prepušteni sami sebi,jer na terenu nema,ili ih mi nismo vidjeli,ni pripadnika Civilne zaštite ni volontera.

Ko će starim i nemoćnim pomagati u čišćenju?Da li će i kada početi stizati najvljena pomoć u novcu i svemu ostalom što je neohodno da se normalizuje život na poplavljenim područjima?

Komentari / 2

Ostavite komentar
Name

ERO

14.06.2014 13:29

Baji ne odgovara vojska,zalaže se odavno za njeno ukidanje,a danas kad pomažu stradalim ćuti,izgleda samo veruje u rad i pomoć njegovih nekoliko studenata uvl*****za.Obećao im dom i univerzitet za ne ograničeno studiranje.

ODGOVORITE
Name

VidovitaVanga

14.06.2014 17:23

U ovo vruće ljeto /politički i klimatski vruće/, desit će se još svašta, što nitko nije očekivao:"Milokrad će konačno odstupiti!" Eh, daj bože, daj božeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeee

ODGOVORITE