Želite da postanete mis? To će papreno da vas košta

Do titule misice nije lako doći, tačnije nije jeftino izboriti se za poziciju najlepše devojke. U Americi pripreme za mis koštaju desetine hiljada dolara. U detaljima to izgleda ovako.

Moda i ljepota 13.06.2014 | 06:22
Želite da postanete mis? To će papreno da vas košta

Novcem, koji takmičarke izdvajaju za pripreme, može da se plati jedna godina studiranja, da se kupi automobil ili isplati pozamašni kredit u banci. Dobro uložen novac može da povrati ta sredstva, ali sama nagrada koju dobija mis SAD daleko je manje od uloženog.

Kim Gravel, mis Džordžija 1991, zvezda emisije “Kim of Queens”, tutor misica i vlasnica "The Pageant Place costume" izjavila je da se cene haljina za takmičenja kreću do 700 do 5.000 dolara.

- Sada je to veliki posao, izbori se održavaju svake nedelje- rekla je Kim.

Lisa Barefild, direktor marketinga u kompaniji "Henri’s Cloud Nine" u Ohaju je na ovogodišnjem takmičenju za mis Amerike bila zadužena za izgled četiri takmičarke. Cena haljina, koje ona nabavlja za misice, kreće se od osam do 10 hiljada dolara za "velika takmičenja".

Godišnje se u Americi 2.5 miliona devojaka takmiče na 100.000 izbora za mis, čak 72 procenta njih unajmljuje tutore poput Kim Garvel. Unajmljivanje mentora košta 100 dolara na sat ili više, potrebna su IM tri tutorska sastanka nedeljno. Na spisak troškova treba da se ubroje i troškovi šminkanja (250 dolara na sat), troškovi sprejova za samopotamnjivanje (75 dolara) i troškovi perika i ostalih kozmetičkih sredstava (200 dolara).

A da bi devojke ušetale na neko takmičenje za mis moraju da izdvoje od 300 do 1.000 dolara. Kako je izjavila Kim, devojke pred samo takmičenje imaju obavezu učešća na raznim javnim događajima, intervjuima i defileima u kupaćim kostimima. Za svaku tu priliku one moraju da nabave skupocenu garderobu i nakit.

Na lokalnim takmičenjima misice uspevaju da uštede. Mis Prova, najvećeg grada Jute, i takmičarka ovogodišnjeg izbora za mis ove zemlje, Rejčel Slouson, na izboru za mis ovog grada nosila je haljinu vrednu 100 dolara. Bio je to poklon dizajnerke Nephi Garsije, kojoj je marketing bio važniji od novca. 

 - Za moje prvo takmičenje potrošila sam malo novca. Sada sve shvatam ozbiljnije. Želim da pobedim, želim da budem mis Jute- rekla je Rejčel.To ozbiljnije znači da će na narednom takmičenju Rejčel potrošiti i do sedam puta više novca.

Kim Gravel je rekla da su današnji izbori zahtevniji od prethodnih. Nije dovoljno da devojke samo prošetaju u kupaćim kostimima, od njih se zahteva savršena i skupocena garderoba. Veliki pritisak stvara imperativ savršenog tela. Devojke unajmljuju lične trenere i dolaze na plastične operacije. Za Kim je sve pogrešno.

- Nikada se nije dogodilo da je neka devojka postala mis Amerike jer ima najbolje grudi. Možeš da pobediš ako imaš "najbolji" mozak ili najbolje komuniciraš- rekla je Kim.

Najopasnije je kada devojke krenu sa izgladnjivanjem. To vremenom dovede do raznih poremećaja u ishrani. Misica Rejčel Slouson odudara od takvih primera.

- U osnovnoj i srednjoj školi, imala sam loše mišljenje o svom izgledu, takmičenje za mis je podiglo moje samopouzdanje. Ne osećam nikakav pritisak da moram da budem mršava, samo želim da budem zdrava- rekla je Rejčel koju je izbor jedino koštao "brze hrane i gaziranih sokova".

Titula mis Amerike donosi 50.00 dolara, mesto prve i druge pratilje donosi novčane nagrade od 25 i 20.000 dolara. Uz to najbolje plasirane devojke dobijaju studentske stipendije.Pojedine misice ih i iskoriste, tako je uradila i Kim Garvel. Većina pak uticaj upotrebi za proboj u šoubiznis. Britni Spirs je pre pevačke karijere učestvovala na mnogim izborima za mis.

Komentari / 0

Ostavite komentar