Nastavljeno suđenje pripadnicima JSO

Suđenje bivšem komandantu Jedinice za specijalne operacije Miloradu Ulemeku i još sedmorici pripadnika te jedinice, optuženih za oružanu pobunu 2001. nastavljeno je danas pred Specijalnim sudom u Beogradu.

Srbija 12.06.2014 | 18:57
Nastavljeno suđenje pripadnicima JSO

Iako je bilo predviđeno da na današnjem glavnom pretresu svedoči potpredsednik tadašnje vlade Žarko Korać, on se nije pojavio u sudnici Okružnog zatvora u Beogradu. Prema rečima predsednika sudskog veća Vladimira Vučinića, odnosno prema izveštaju sudskog dostavljača, Korać nije zatečen na adresi, niti je preuzeo ostavljeno obaveštenje.

Sudija Vučinić će, kako je rekao, od policije zatražiti izveštaj da li se Korać nalazi na adresi koja je dostavljena sudu, kako bi mu poziv na svedočenje bio uredno uručen.

Osim Ulemeka, za pobunu su optuženi i bivši komandanti JSO Zvezdan Jovanović i Dušan Maričić, koji u
požarevačkom zatvoru izdržavaju maksimalne kazne zatvora zbog najtežih krivičnih dela, među kojima je i ubistvo premijera Zorana Đinđića.

Optuženi su i Veselin Lečić, Dragoslav Krsmanović, Dragiša Radić, Vladimir Potić i Mićo Petraković i svima se na teret stavlja izvršenje krivičnog dela oružana pobuna iz tada važećeg Krivičnog zakona Savezne Republike Jugoslavije.

U optužnici se navodi da je od 9. do 17. novembra 2001. JSO otkazala poslušnost komandi, povukla svoje pripadnike u centar u Kuli, prekinula komunikacije s komandom i u više navrata odbila zahteve načelnika resora, ministra unutrašnjih poslova i premijera Zorana Đinđića, da prekine sa pobunom.

Istovremeno, operativni deo Jedinice borbenim vozilima i naoružanim ljudstvom u dva navrata je blokirao autoput - prvi put 10. novembra na autoputu Novi Sad-Subotica u blizini Vrbasa, a drugi 12. novembra blokadom autoputa kroz Beograd kod Sava centra.

Na taj način je, kako se navodi u optužnici, vrlo jasno iskazana spremnost Jedinice za primenu nasilja ukoliko se ne prihvate njeni ultimativni zahtevi za smenu tadašnjeg ministra policije Dušana Mihajlovića, načelnika resora DB-a Gorana Petrovića i njegovog zamenika Zorana Mijatovića.

Odbrana optuženih je na današnjoj sednici nastavila da insistira da, kada je reč o 10. i 12. novembru,
nije reč o oružanoj pobuni, već o protestu pripadnika JSO.

Branilac okrivljenog Lečića, advokat Božo Prelević, zatražio je danas od sudskog veća da kao dokaz bude izvedena knjiga tadašnjeg ministra unutrašnjih poslova Dušana Mihajlovića "Povlenske magle i vidici" jer, kako je  istakao, ta knjiga predstavlja "hronologiju odbrane, odnosno ono što okrivljeni govore sve vreme - da nije bila pobuna već protest".

"Ne samo pismo (koje je Mihajlović navodno uputio tadašnjem premijeru Srbije Zoranu Đinđiću u vezi sa delovanjem JSO tih dana) već i cela knjiga  treba da se izvede kao dokaz. Nije moguće da ministar u knjizi napiše najsitnije detalje, a da ovde (na svedočenju) sve zaboravi. Ovo je dokaz da je ministar i tada i sada znao šta je istina", rekao je Prelević istakavši da Mihajlović, prilikom svedočenja pred Specijalnim sudom, nije govorio istinu.

Branilac okrivljenih Vladimira Potića i Mića Petraković advokat Gradimir Nalić takođe je zatražio da se uvrsti u dokaze pismo koje je navodno Mihajlović uputio Đinđiću, a za koje je Generalni sekretarijat Vlade Srbije, prema rečima sudije Vučinića, dopisom od 9. juna ove godine saopštilo da nikada nije evidentirano da je dostavljeno Đinđiću.

"To pismo treba da bude izvedeno kao dokaz, jer je ono dokaz da je Mihajlović ovde svedočio neistinu. To je dokaz da je on nekredibilan kao svedok", rekao je Nalić. Suđenje pripadnicima JSO biće nastavljeno sutra u Okružnom zatvoru u Beogradu.


Komentari / 0

Ostavite komentar