Zvezda odustaje od žalbe?

Kako drugačije objasniti to da su svi fudbaleri srpskog šampiona tokom srede obavešteni da im je prvi radni dan u novoj sezoni 27. jun!?

Fudbal 12.06.2014 | 09:23
Zvezda odustaje od žalbe?

Crvena zvezda, izgleda, odustaje od žalbe na odluku o eliminaciji iz kvalifikacija Lige šampiona zbog nepoštovanja finansijskog fer-pleja ili u Ljutice Bogdana malo ko veruje u pozitivan ishod eventualne žalbe koja bi u Lozani trebalo da se nađe do 16. juna.Kako drugačije objasniti to da su svi fudbaleri srpskog šampiona tokom srede obavešteni da im je prvi radni dan u novoj sezoni 27. jun!?

To automatski znači da će se u žrebu kvalifikacija Lige šampiona pojaviti kuglica u kojoj će stajati ime srpskog vicešampiona Partizana. Naime, prema prvobitno napravljenom „redu vožnje“, Slaviša Stojanović je sa izabranicima trebalo da započne pripreme već 16. juna, jer je termin prvog evropskog izazova u okviru kvalifikacija 15. i 16. jul, ali je juče utvrđeno da očigledno nema potrebe da se počinje tako rano.

Činjenica da od svih do sada kažnjenih klubova nijedan nije čak ni uložio žalbu i pokušao da preinači volju stroge Komisije za presude Kontrolnog finansijskog tela UEFA (CFCB), verovatno predstavlja značajnu smernicu pravnicima crveno-belih, koji ovih dana češljaju svu potrebnu dokumentaciju. Cela ova jednačina srpskog fudbala nema samo tu jednu nepoznatu, već sa sobom vuče još nekoliko. Prva je vezana za Zvezdinu zamenu u kvalifikacijama Lige šampiona, potom redom i za termin prvog evropskog okršaja Jagodinaca, kao i za uključivanje Čukaričkog u kvalifikacije Lige Evrope.

Sve zavisi od potencijalne žalbe Crvene zvezde i brzine reakcije Sportskog suda, a termin između prijema žalbe i odgovora iz Lozane nosi sa sobom sve trenutne nedoumice. Iz FSS je juče put evropske „kuće fudbala“ otišlo pismo u kojem su detaljno objašnjene sve opcije koje se otvaraju u slučaju potvrde Zvezdine eliminacije, a zatražena su sva razjašnjenja u vezi s ovim slučajem.

Razmak između poslednjeg dana za Zvezdinu žalbu (16. jun) i odgovora iz Lozane ne sme da bude duži od šest dana da bi Srbija ove sezone imala četiri učesnika na međunarodnoj sceni. Naime, žreb za evrokupove je na programu u ponedeljak 23. juna, a dan ranije u Nionu će biti raspoređeni šeširi na osnovu koeficijenata klubova. Hipotetički, ukoliko Zvezda uloži žalbu, a po njoj ne bude odlučeno za šest dana, ime crveno-belih će se naći u žrebu, a u slučaju da se kasnije potvrdi eliminacija, u narednu rundu bi išao Zvezdin rival, a ne drugi klub iz Srbije.

Svaka druga varijanta, u borbu za elitu gura Partizan, dok bi se za mesto u grupnoj fazi Lige Evrope borili Jagodina, Čukarički i Vojvodina. Ono što, takođe, nije zanemarljivo je podatak da je srpskom fudbalu svaki učesnik na evropskoj sceni zlata vredan, jer bodovi osvojeni u sezoni 2014/2015. direktno kroje sudbinu srpskog fudbala za naredni ciklus.

KALKULACIJE
1. CRVENA zvezda će se naći u žrebu kvalifikacija Lige šampiona u slučaju da uloži žalbu, a odluka Sportskog arbitražnog suda ne stigne do 22. juna ili odgovor bude pozitivan.

2. AKO se Crvena zvezda ne žali, Partizan će se naći u žrebu kvalifikacija Lige šampiona.

3. UKOLIKO se Crvena zvezda žali, a negativna odluka stigne do 22. juna, u kvalifikacije Lige šampiona će Partizan.

Pravilnik UEFA o takmičenju u okviru Lige šampiona jasno ukazuje na to da u slučaju eliminacije nekog kluba, njegovo mesto popunjava prvi naredni sa tabele iz prethodne sezone. U članu 2.11. Pravilnika piše da „klub koji bude eliminisan zamenjuje naredni sa tabele u domaćem prvenstvu, ukoliko ispunjava uslove za takmičenje“.

Komentari / 0

Ostavite komentar