Звезда одустаје од жалбе?

Како другачије објаснити то да су сви фудбалери српског шампиона током среде обавештени да им је први радни дан у новој сезони 27. јун!?

Фудбал 12.06.2014 | 09:23
Звезда одустаје од жалбе?

Црвена звезда, изгледа, одустаје од жалбе на одлуку о елиминацији из квалификација Лиге шампиона због непоштовања финансијског фер-плеја или у Љутице Богдана мало ко верује у позитиван исход евентуалне жалбе која би у Лозани требало да се нађе до 16. јуна.Како другачије објаснити то да су сви фудбалери српског шампиона током среде обавештени да им је први радни дан у новој сезони 27. јун!?

То аутоматски значи да ће се у жребу квалификација Лиге шампиона појавити куглица у којој ће стајати име српског вицешампиона Партизана. Наиме, према првобитно направљеном „реду вожње“, Славиша Стојановић је са изабраницима требало да започне припреме већ 16. јуна, јер је термин првог европског изазова у оквиру квалификација 15. и 16. јул, али је јуче утврђено да очигледно нема потребе да се почиње тако рано.

Чињеница да од свих до сада кажњених клубова ниједан није чак ни уложио жалбу и покушао да преиначи вољу строге Комисије за пресуде Контролног финансијског тела УЕФА (ЦФЦБ), вероватно представља значајну смерницу правницима црвено-белих, који ових дана чешљају сву потребну документацију. Цела ова једначина српског фудбала нема само ту једну непознату, већ са собом вуче још неколико. Прва је везана за Звездину замену у квалификацијама Лиге шампиона, потом редом и за термин првог европског окршаја Јагодинаца, као и за укључивање Чукаричког у квалификације Лиге Европе.

Све зависи од потенцијалне жалбе Црвене звезде и брзине реакције Спортског суда, а термин између пријема жалбе и одговора из Лозане носи са собом све тренутне недоумице. Из ФСС је јуче пут европске „куће фудбала“ отишло писмо у којем су детаљно објашњене све опције које се отварају у случају потврде Звездине елиминације, а затражена су сва разјашњења у вези с овим случајем.

Размак између последњег дана за Звездину жалбу (16. јун) и одговора из Лозане не сме да буде дужи од шест дана да би Србија ове сезоне имала четири учесника на међународној сцени. Наиме, жреб за еврокупове је на програму у понедељак 23. јуна, а дан раније у Ниону ће бити распоређени шешири на основу коефицијената клубова. Хипотетички, уколико Звезда уложи жалбу, а по њој не буде одлучено за шест дана, име црвено-белих ће се наћи у жребу, а у случају да се касније потврди елиминација, у наредну рунду би ишао Звездин ривал, а не други клуб из Србије.

Свака друга варијанта, у борбу за елиту гура Партизан, док би се за место у групној фази Лиге Европе борили Јагодина, Чукарички и Војводина. Оно што, такође, није занемарљиво је податак да је српском фудбалу сваки учесник на европској сцени злата вредан, јер бодови освојени у сезони 2014/2015. директно кроје судбину српског фудбала за наредни циклус.

КАЛКУЛАЦИЈЕ
1. ЦРВЕНА звезда ће се наћи у жребу квалификација Лиге шампиона у случају да уложи жалбу, а одлука Спортског арбитражног суда не стигне до 22. јуна или одговор буде позитиван.

2. АКО се Црвена звезда не жали, Партизан ће се наћи у жребу квалификација Лиге шампиона.

3. УКОЛИКО се Црвена звезда жали, а негативна одлука стигне до 22. јуна, у квалификације Лиге шампиона ће Партизан.

Правилник УЕФА о такмичењу у оквиру Лиге шампиона јасно указује на то да у случају елиминације неког клуба, његово место попуњава први наредни са табеле из претходне сезоне. У члану 2.11. Правилника пише да „клуб који буде елиминисан замењује наредни са табеле у домаћем првенству, уколико испуњава услове за такмичење“.

Коментари / 0

Оставите коментар