Brčko: Počinju pripreme za gradnju kuća

Vlada Brčko distrikta zadužila je danas nekoliko resornih odjeljenja da počnu pripreme u vezi sa izgradnjom kuća za sva evidentirana domaćinstva postradala u poplavama i klizištima.

Bosna i Hercegovina 10.06.2014 | 12:56
Brčko: Počinju pripreme za gradnju kuća

"Vlasnici uništenih kuća biće dužni da potpišu izjavu da se odriču obeštećenja za njihovo saniranje, pošto će im biti izgrađeni stambeni objekti na bezbjednijim lokalitetima na području distrikta", rekao je
gradonačelnik Brčkog Anto Domić, obrazlažući zaključak donesen na današnjoj vanrednoj sjednici Vlade.

Šef resornog Odjeljenja za zdravstvo i ostale usluge Anđa Nikolić rekla je da je higijensko-epidemiološka situacija na području distrikta i dalje stabilna i pod stalnom kontrolom nadležnih službi, posebno u naseljima Krepšić i Vučilovac. Ona je dodala da nisu zabilježeni slučajevi zaraznih bolesti prouzrokovanih poplavama.

Govoreći o sinoć izvršenom zaprašivanju komaraca zajedničkom akcijom specijalnih vazduhoplovnih jedinica BiH, Hrvatske i Srbije, Nikolićeva je napomenula da je prvim tretmanom obuhvaćeno područje od oko 2.500 hektara, što je desetina ukupne površine, dok će aviodezinsekcija preostalog dijela biti obavljena narednih dana.

Prema njenim riječima, za potrebe zaprašivanja komaraca sa kopna, koje se vrši već nekoliko dana, trebalo bi da bude nabavljen još jedan uređaj.

Budući da su, prilikom sinoćnjeg zaprašivanja, uništena mnoga pčelinja društva, odlučeno je da predstavnci Vlade danas obave razgovore sa predsjednicima udruženja pčelara koji će dobiti zadatak da popišu sve svoje članove kojima je pričinjena šteta kako bi mogli da podnesu zahtjev resornom odjeljenju za poljoprivredu, šumarstvo i vodoprivredu radi dobijanja odgovarajuće nadoknade.

Članovi brčanske Vlade danas su utvrdili operativni plan za preventivno djelovanje u Vučilovcu i okolnim naseljima gdje se voda još nije sasvim povukla, da bi se preduprijedila pojava zaraznih bolesti.

Na gradskoj deponiji danas bi trebalo da počne paljenje krupnog otpada dovezenog iz poplavljenih naselja.

Komentari / 0

Ostavite komentar