Брчко: Почињу припреме за градњу кућа

Влада Брчко дистрикта задужила је данас неколико ресорних одјељења да почну припреме у вези са изградњом кућа за сва евидентирана домаћинства пострадала у поплавама и клизиштима.

Босна и Херцеговина 10.06.2014 | 12:56
Брчко: Почињу припреме за градњу кућа

"Власници уништених кућа биће дужни да потпишу изјаву да се одричу обештећења за њихово санирање, пошто ће им бити изграђени стамбени објекти на безбједнијим локалитетима на подручју дистрикта", рекао је
градоначелник Брчког Анто Домић, образлажући закључак донесен на данашњој ванредној сједници Владе.

Шеф ресорног Одјељења за здравство и остале услуге Анђа Николић рекла је да је хигијенско-епидемиолошка ситуација на подручју дистрикта и даље стабилна и под сталном контролом надлежних служби, посебно у насељима Крепшић и Вучиловац. Она је додала да нису забиљежени случајеви заразних болести проузрокованих поплавама.

Говорећи о синоћ извршеном запрашивању комараца заједничком акцијом специјалних ваздухопловних јединица БиХ, Хрватске и Србије, Николићева је напоменула да је првим третманом обухваћено подручје од око 2.500 хектара, што је десетина укупне површине, док ће авиодезинсекција преосталог дијела бити обављена наредних дана.

Према њеним ријечима, за потребе запрашивања комараца са копна, које се врши већ неколико дана, требало би да буде набављен још један уређај.

Будући да су, приликом синоћњег запрашивања, уништена многа пчелиња друштва, одлучено је да представнци Владе данас обаве разговоре са предсједницима удружења пчелара који ће добити задатак да попишу све своје чланове којима је причињена штета како би могли да поднесу захтјев ресорном одјељењу за пољопривреду, шумарство и водопривреду ради добијања одговарајуће надокнаде.

Чланови брчанске Владе данас су утврдили оперативни план за превентивно дјеловање у Вучиловцу и околним насељима гдје се вода још није сасвим повукла, да би се предуприједила појава заразних болести.

На градској депонији данас би требало да почне паљење крупног отпада довезеног из поплављених насеља.

Коментари / 0

Оставите коментар