Zaprašivanje komaraca - strah pčelara

Savez udruženja pčelara Republike Srpske zatražio je od Ministarstva zdravlja i socijalne zaštite i Instituta za javno zdravstvo da zaprašivanje komaraca, koje je najavljeno za 18.30 časova, bude pomjereno za kasnije večeras, jer će u suprotnom stradati pčele.

Republika Srpska 10.06.2014 | 11:06
Zaprašivanje komaraca - strah pčelara

Predsjednik Saveza Radivoje Maksimović rekao je Srni da bi bilo idealno da se tretman pomjeri za poslije 20.00 časova, jer ako se pčele zatvore u 18.30 veliki broj će ih izletjeti vani i stradati.

"U ovom periodu cvjeta lipa i njen miris izvlači pčele van iz košnica, tako da ih je u 18.30 časova nemoguće zatvoriti. Problem je i visoka temperatura vazduha, zbog koje pčele ne možemo dugo držati zatvorene, jer će se ugušiti", objasnio je Maksimović.

On je dodao da se pčele mogu zatvoriti jedino kad se vrate u košnice, a zatvorene se mogu držati maksimalno do 8.00 časova ujutro.

Maksimović je naveo da je, prema nezvaničnim podacima, u poplavljenim područjima stradalo oko 3.000 košnica pčela.

"Ako se šteta obračunava samo na osnovu stradalih košnica, onda su pčelari izgubili 200 do 300 KM po košnici. Međutim, ako se uzme u obzir da bi prinos iz svake košnice bio 15 do 20 kilograma meda, štete premašuje milion KM", rekao je Maksimović.

Komentari / 0

Ostavite komentar