Запрашивање комараца - страх пчелара

Савез удружења пчелара Републике Српске затражио је од Министарства здравља и социјалне заштите и Института за јавно здравство да запрашивање комараца, које је најављено за 18.30 часова, буде помјерено за касније вечерас, јер ће у супротном страдати пчеле.

Република Српска 10.06.2014 | 11:06
Запрашивање комараца - страх пчелара

Предсједник Савеза Радивоје Максимовић рекао је Срни да би било идеално да се третман помјери за послије 20.00 часова, јер ако се пчеле затворе у 18.30 велики број ће их излетјети вани и страдати.

"У овом периоду цвјета липа и њен мирис извлачи пчеле ван из кошница, тако да их је у 18.30 часова немогуће затворити. Проблем је и висока температура ваздуха, због које пчеле не можемо дуго држати затворене, јер ће се угушити", објаснио је Максимовић.

Он је додао да се пчеле могу затворити једино кад се врате у кошнице, а затворене се могу држати максимално до 8.00 часова ујутро.

Максимовић је навео да је, према незваничним подацима, у поплављеним подручјима страдало око 3.000 кошница пчела.

"Ако се штета обрачунава само на основу страдалих кошница, онда су пчелари изгубили 200 до 300 КМ по кошници. Међутим, ако се узме у обзир да би принос из сваке кошнице био 15 до 20 килограма меда, штете премашује милион КМ", рекао је Максимовић.

Коментари / 0

Оставите коментар