Las Vegas: Rasisti ubili policajca iz BiH

Policajac Igor Soldo (31) iz BiH ubijen je zajedno sa kolegom Alinom Bekom (42) prilikom pucnjave u piceriji u američkom gradu Las Vegas, prenijeli su američki mediji.

Svijet 10.06.2014 | 08:00
Las Vegas: Rasisti ubili policajca iz BiH

Soldo je inače porijeklom iz Jablanice, a njega i kolegu u nedjelju uveče ubili su američki rasisti poznati pod nazivom "White supremacists", a osim njih, ubili su još jednu ženu i zatim izvršili samoubistvo.

Igor Soldo je 1995. godine izbjegao iz BiH u grad Linkoln u američkoj državi Nevada. U početku je radio kao čuvar u okružnom zatvoru Lankesteru u Nebraski, da bi se zatim 2006. godine zaposlio kao policajac u Metro policiji u Las Vegasu. Njegov brat i snaha su takođe policajci. Iza Solde ostale su žena i beba.

Napad se desio u nedjelju oko 11.30 časova kada su pomenuti policajci došli u picerije da večeraju. U jednom trenutku u piceriji su ušli muškarac i žena. Potom je žena prišla Soldi koji je bio kod aparata za sok i zajedno sa saučesnikom uzviknula: Ovo je početak revolucije, te je pucala Soldi u glavu s leđa.

Drugi policajac je zatim počeo da puca na njih, ali su i njega ubili. Potom su prišli tijelima i sklonili oružje od njih, te poskidali policijske značke i druga obilježja. Tijela ubijenih pokrili su žutom zastavom na kojoj je bila naslikana uvijena zmija i na kojoj je pisalo "Nemoj me gaziti".

Ubice su zatim pretrčale preko puta u market "Val mart" odakle su razmjenjivali vatru sa policijom.
Prema policijskim informacijama, muškarac je zatim ubio ženu, a poslije toga počinio je samoubistvo. Kada je policija ušla u market pored tijela je pronašla torbu, za koju su sumnjali da se u njoj nalazi bomba, ali je detaljnim pregledom utvrđeno da je nema.

Policija nije objavila identitet ubica. Prema izjavama njihovih komšija, u pitanju je bračni par i često su se oblačili u vojne uniforme, stalno su pričali o teorijama zavjere kako treba ubiti policajce, a u njihovom stanu viđali su nacističke simbole. Ispričali su i da sumnjaju da su koristili droge.

Komentari / 0

Ostavite komentar