Ti si moj najveći protivnik u životu. Đoković: Svaka čast Rafi

Novak: Prisustvujemo neverovatnom trenutku da jedan teniser osvoji devet titula na Frenč openu. Rafael: Svi znate koliko mi znači igra na Rolan Garosu.

Suze i tužan pogled ka tribinama Novaka Đokovića po završetku finala Rolan Garosa rekli su sve. Naš najbolji teniser ni ove godine nije uspeo da razbije "kletvu" na pariskoj šljaci i sruši nesalomivog Rafaela Nadala - 3:6, 7:5, 6:2, 6:4.

Svijet 09.06.2014 | 07:00
Ti si moj najveći protivnik u životu. Đoković: Svaka čast Rafi

Izgubio je meč posle tri i po sata žestoke borbe na stadionu "Filip Šatrije", ostao je bez povratka na prvo mesto na ATP listi, i ponovo mu je iz ruku izmakao jedini grend slem pehar koji mu nedostaje u karijeri. Bio je to težak udarac za igrača iz Beograda, koji se jedva borio sa emocijama dok je stajao pred publikom, čekajući na utešni, vicešampionski trofej.

Parižani su ga, zauzvrat, pozdravili onako kako nijedan igrač u skorijoj teniskoj istoriji to nije doživeo - punih pet minuta trajale su otvorene ovacije Đokoviću, čime su mu pokazali da mu se iskreno dive na svemu što iz godine u godinu čini sa reketom u ruci.

Kada se malo pribrao, Novak im se obratio na francuskom jeziku i zahvalio na podršci i aplauzima. Ipak, čak i u tim trenucima, prvo je čestitao protivniku i istakao značaj velikog trijumfa Rafe Nadala.

- Zaista prisustvujemo neverovatnom momentu u kom jedan teniser uspeva da osvoji devet titula na turniru. To je izvanredno. Svaka mu čast - bilo je prvo što je rekao Đoković.

Naš teniser je istakao da je dao sve od sebe, ali da to ovog puta nije bilo dovoljno.

- Bilo je dosta emocija i tokom turnira, i tokom ovog finala. Dolazilo je do uspona i padova. Ja sam pokušao da uložim svu moguću snagu, sav kapacitet, ali čestitam Rafaelu Nadalu na onome što je uradio.
Nole je poručio da ga ovaj poraz neće sprečiti da 2015. dođe sa još većim žarom i željom da osvoji pehar Pariza.

- Ovaj trofej ipak nije završio u mojim rukama ove godine, ali ja se iskreno nadam da će biti šanse da odem korak dalje u finalu naredne sezone.

Španac sa Majorke je, sa druge strane, pokazao da je Rolan Garos njegova kuća, u kojoj je doživeo samo jedan poraz u celom životu.

- Žao mi je zbog ovog dana, Nole. Ti si najveći od svih protivnika u mom životu. Želim ti sve najbolje u nastavku karijere, i tebi i tvom timu - obratio se Rafa Đokoviću na ceremoniji dodele priznanja, nastavivši: - Igrati protiv Novaka uvek je veliki izazov za mene. Pobedio me je u poslednja četiri meča. Uvek idem opreko limita da bih ga pobedio. Mislim da je zaslužio da osvoji turnir ovog puta. Međutim, verujem da će biti prilike u budućnosti da to uradi u nekom narednom slučaju.

Nadal je, takođe, vrlo emotivno doživeo sve šta se dešavalo u finalu Garosa.

- Izgubio sam finale Australije na početku ove godine, ali danas mi je tenis vratio ono što se tamo dogodilo. Vrlo mi je teško da pričam bilo šta u ovom trenutku!

Sam meč je bio dosta napet i borben. Čini se da je prevagnulo to što Novak nije imao dovoljno snage, nije bio fizički na potrebnom nivou da bi slomio Španca, a nimalo mu nije odgovarala vrućina, koja mu je izazivala mučninu i probleme (povraćao u jednom trenutku). Nadal je, međutim, jedinu slabost pokazivao na samom startu susreta. Ključan momenat desio se u drugom setu, i na početku trećeg, kada su se stvari preokrenule u korist Majorčanina.

Mentalno i fizički jedan drugog su gurali do limita. U toj borbi, Rafa je izašao kao pobednik.

Veće ovacije Đokoviću nego pobedniku Nadalu.

Komentari / 6

Ostavite komentar
Name

Bosanac

09.06.2014 05:30

Nole svaka ti čast, ne mogu ti riječima izkazati koliko mi je žao što si izgubio, a to je i publika u Parizu to dokazala. Ni ja nisam mogao a da ne zaplačem. Neka ti dragi Bog podari što više zdravlja. Barem za mene ti si pobjednik i uvijek češ biti.

ODGOVORITE
Name

Knjaz Milos

09.06.2014 06:34

Veliki sportisti su i veliki ljudi... Jer rade u zivotu ono sto najvise vole, i kako znaju da i protivnik takodjer sav svoj privatni zivot "investira" u sport, pogleda prvo u sebe jer vidi protivnika... Iste Nadalove rijeci bi izgovorio i Nole... I jos mnogo njih, bilo tenisera, fudbalera, kosarkasa, sahista, vatrepolista, rukometasa, itd. itd.. Zato sportisiti cesto organizuju i humanitarne akcije... Kad ste culi da je ijedan politicar organizovao neku humanu akciju, a narocito u BiH, RS ili FBiH??? Niste i necete cuti, jer nisu sportasima niti do nokta noznog... BRAVO NOLE, BRAVO RAFA, BRAVO SPORTASI KOJI GOD DA STE...

ODGOVORITE
Name

Tuzlak

09.06.2014 07:32

RESPEKT za Noleta, Ti si KRALJ tenisa, tvoje suze nikog nisu ostavile ravnodušnim. Svako dobro ti želim LJUDINO, GROMADO.

ODGOVORITE
Name

Koji

09.06.2014 08:34

Koji glupan moze staviti negativan palac na ovaj veliki dogadaj i na pozitivne misli ljudi koji pisu o postupku NOLETA I RAFE... SAMO BOLESNIK

ODGOVORITE
Name

pitanje

09.06.2014 08:54

Koji to levati daju negativne ocijene na ove dobronamjerne komentare? Ima vas bolesnih!

ODGOVORITE
Name

DPS

09.06.2014 11:58

Oba igraca su gromade. Samo ovog puta Nadal je bio jaci i psihicki i fizicki.

ODGOVORITE