"Zmajevi" dobili Island

Veliku pobjedu ostvarila je rukometna reprezentacija Bosne i Hercegovine. U Skenderiji je pala rukometna velesila Island u prvoj utakmici baraža za plasman na Svjetsko prvenstvo. Slavila je BiH rezultatom 33:32.

Ostali sportovi 08.06.2014 | 12:37
"Zmajevi" dobili Island

U prvom poluvremenu BH rukometaši bili su u najmanju ruku ravnopravni protivnici svjetskoj rukometnoj sili kao što je Island. Igralo se gol za gol od početka utakmice, da bi BiH prva stigla u vođstvo.

U 13. minutu Burić je upisao odbranu, a Vražalić iz velike daljine loptu poslao u praznu islandsku mrežu za 7:6. Prce je sa sedam metara postigao gol za plus dva u 15. minutu (8:6).

Preko Vražalića u 17. minutu po prvi put je BiH došla do tri gola prendosti (10:7). Ipak, Islanđani se poprilično brzo vraćaju i 4:0 serijom u 22. minutu dolaze do preokreta i novog vođstva (12:11).

Kako se bližio kraj prvog dijela, Islanđani su igrali sve bolje i sigurnije, a "zmajevi" su počeli da griješe. Gosti su na odmor otišli s prednošću od tri gola (17:14), a dobar dio pogodaka postigli su nakon kontranapada, u čemu su doista majstori.

I u nastavku Islanđani su dominirali, nisu dozvoljavali da se Markovićevi izabranici vrate i naprave neku senzaciju. Dobrim dijelom drugog poluvremena Islanđani su vodili tri ili četiri gola razlike, ali uspijela je BiH doći na dva gola zaostatka.

Karačić je u 48. minutu doveo BiH na minus jedan (27:28) i digao publiku u Skenderiji na noge. Nije pronađeno rješenje da se sjajni Islanđani zaustave, ali uspijevala je BiH dobrom realizacijom u napadu održavati egal.

Islanđani su sustignuti deset minuta prije kraja, kada je Vražalić pogodio za 29:29! Prce je lobovao gostujućeg golmana za preokret protiv velikog Islanda u 51. minutu (30:29). Grahovac je odbranio u 52. minutu, Burić daje gol na drugoj strani za plus dva (31:29). Rukometna velesila kao što je Island bila je na koljenima.

Dramatično je bilo u posljednjih pet minuta, a Prce jubilarnim 10. golom, sa sedmerca, donio je BiH velikih 32:30 na tri i po minuta do kraja. Prijetili su Islanđani izjednačenjem, ali sjajni Prce je dao 11. gol za 33:31, što je bio rezultat kojim se ušlo u samu završnicu. Završeno je rezultatom 33:32.

Na Island BiH putuje s prednošću jednog gola, a revanš se igra 15. juna. Možemo se nadati i vjerovati. Nakon večerašnje partije treba biti optimista.

Komentari / 0

Ostavite komentar