Porošenko položio zakletvu za predsjednika

 

Petar Porošenko, 48-godišnji ukrajinski milioner, položio je danas zakletvu u parlamentu i postao peti predsjednik Ukrajine od sticanja nezavisnosti te zemlje 1991. godine, javljaju agencije.

Svijet 07.06.2014 | 09:55
Porošenko položio zakletvu za predsjednika

 

Inauguraciji Porošenka za novog predsjednika Ukrajine, prisustvovalo je 56 stranih delegacija, od kojih su se u 23 delegacije nalazili šefovi država, vlada i parlamenta.

Američku delegaciju predvodio je potpredsjednik SAD Džozef Bajden, koji će u Kijevu razgovarati sa Porošenkom i premijerom Arsenijem Jacenjukom o "planovima ukrajinske vlade za sprovođenje demokratskih reformi, ekonomski razvoj i smirivanje krize u istočnom dijelu te zemlje", saopštila je Bijela kuća.

On će razgovarati i sa predsjednikom Moldavije Nikolajem Timoftijem o situaciji u regionu, navodi AFP.

U američkoj delegaciji se osim njega nalaze i senatori Džon Mekejn, Ron Džonson i Kris Marfi, predstavnik Marsi Kaptur, pomoćnik državnog sekretara Viktorija Njuland i ambasadori Den Baer i Džef Pjat.

Baer je američki izaslanik u OEBS-u u Evropi, a Pjat je ambasador u Ukrajini.

Srbiju na inauguraciji u Kijevu predstavlja savjetnik predsjednika Srbije za spoljne poslove Ivan Mrkić, najavila je pres služba predsjednika.

Bjelorusiju na inauguraciji predstavlja predsjednik Aleksandar Lukašenko, rekla je njegova pres služba za Itar-Tas s.

Među zvaničnicima su koji su prisustvovali inauguraciji su i kanadski premijer Stiven Harper, predsjednik Gruzije Giorgi Margvelašvili i ruski ambasador u Ukrajini Mihail Zurabov.

Komentari / 3

Ostavite komentar
Name

ranjaš

07.06.2014 14:30

Samo nisu rekli da je položio bajdenu zakletvu

ODGOVORITE
Name

dr.sranjo tuđman

07.06.2014 21:51

popušenko si ti jaro,misliš da ćeš postati predsednik 51.kaubojske države,al nemere,to je ova beha tvorevina,a tvoja će da traje i kraće od nje:-))) Živela RS i predsednik Putin na čelu Evroazijske Unije!

ODGOVORITE
Name

ranjaš

08.06.2014 18:24

Kojem se bogu prosenko moli Okoreli kriminalac da vodi državu Uvek mi je deda govorio da od amera nema gorih ali ovde su prevazišli sami sebe Smrt fasizmu

ODGOVORITE