22 godine od osnivanja Druge semberske brigade

Polaganjem cvijeća na Spomenik braniocima u Bijeljini danas je obilježena 22. godišnjica od osnivanja Druge semberske lake pješadijske brigade čijih je 155 vojnika, podoficira i oficira poginulo za stvaranje i očuvanje Republike Srpske.

Republika Srpska 06.06.2014 | 14:20
22 godine od osnivanja Druge semberske brigade

Nakon parastosa na centralnom gradskom trgu, cvijeće za heroje položili su u ime Narodne skupštine poslanici iz Bijeljine Slavica Lukić i Zlatko Maksimović, te brojne delegacije gradske uprave i organizacija koje čuvaju tradiciju odbrambeno-otadžbinskog rata.

Na gradskom groblju Pučile prethodno je služen parastos preminulom ratnom komandantu Brigade Blagoju Gavriloviću. Nekadašnji načelnik bezbjednosti Semberske brigade Zoran Vasić rekao je novinarima da je ova jedinica iz sastava Trećeg korpusa Vojske Republike Srpske imala zonu odgovornosti duž 27  kilometara posavskog "koridora života" i da ni pedalj svoje teritorije nije prepustila neprijatelju.

"Sa ponosom se sjećamo saboraca koji su junački branili svoj narod i srpsku zemlju", rekao je Vasić. Prema njegovim riječima, kroz Drugu sembersku laku pješadijsku brigadu, koja je odlikovana za hrabrost, prošlo je 5.000 boraca, seljaka i radnika iz Semberije i Srba protjerani iz drugih krajeva BiH.

 

 

Komentari / 2

Ostavite komentar
Name

Md

06.06.2014 16:26

Svaka cast braco.

ODGOVORITE
Name

Гојко, Република Српска

08.06.2014 12:14

Слава им и велико хвала што су одбранили нашу Републику Српску.

ODGOVORITE