Kako Putin vidi Evropu za 20 godina

Ruski mediji poput "Ekspres gazete" objavili su mape Evrope koje su izazvale burne reakcije u međunarodnoj javnosti, a sada su ponovo izašle na površinu, u svetlu promena granica Ukrajine i pripajanja Krima Rusiji.

Svijet 05.06.2014 | 22:25
Kako Putin vidi Evropu za 20 godina

Na mapama sa može videti upravo Krim kao deo Rusije (što se u međuvremenu i ostvarilo), kao i pripajanje Donbasa (tamo su u toku žestoki sukobi Kijeva i separatista), ali i oblasti poznate kao "Nova Rusija" na jugu Ukrajine, koja je povezana s Pridnjestrovlja, istočnim delom Moldavije lojalnim Moskvi, čime bi Ukrajina ostala bez izlaska na Crno more.

List "Forin polisi" piše da bi mape trebalo čitati kao kartografsku ilustraciju ruskog spiska želja, koje reflektuju nade i frustracije jednog segmenta ruske javnosti.

Prema ovoj mapi, mnogima u Rusiji se čini da će Evropa 2035. godine izgledati fragmentirano, islamizovano, a patiće i pod sve jačom Nemačkom. Ništa od toga, piše u članku "Ekspres gazete", ne bi se desilo da 1991. godine nije došlo do raspada Sovjetskog saveza...

Mapa na naki način odslikava san Rusije koja je frustrirana svojom umanjenom ulogom u svetu.

Zapadna Evropa

Iz ruskog ugla, Zapadna Evropa je moralno i ekonomski korumpirana, dekadentna i blizu raspada. Otud raspad većine velikih evropskih država, počevši od Velike Britanije. Osim Škotske, odvojila bi se i Severna Irska i pridružila matičnoj državi, pa bi se Ujedinjeno Kraljevstvo svelo na Englesku i Vels.

Ni Francuska nije prošla mnogo bolje: Deo teritorije uzeli su Baski, a mnogobrojni imigranti prebačeni su u "Arapski Pijemont" sa Marsejom kao glavnim gradom, a odvojili bi se i Korzika (postaje nezavisna) i Alzas I Loren (pripali Nemačkoj).

Belgija je nestala s mape Evrope.

Centralna Evropa

Italija je podeljena na dve države, razdvojene linijom siromaštva, a južni deo je previše nemoćan da bi pod kontrolom zadržao Sardinijiu i Siciliju.

Bosna i Hercegovina je nestala kao država i podeljena između Srbije i Hrvatske. Nastala je Velika Albanija, kojoj su dodati Kosovo i delovi južne Srbije i Makedonije. Mađarska je dočekala osvetu za rasparčavanje posle Prvog svetskog rata, pa pripaja Vojvodinu od Srbije i Transilvaniju od Rumunije.

Poljska je isto prošla prilično loše. Nemačka je uzela Pomeraniju i Šleziju, kao i istočnu Prusku. Od Ukrajine je ostao samo zapadni delić nekadašnje države.

Istočna Evropa
 
Bivše sovjetske republike po ovoj mapi poslužile su Rusiji kao poligon za uzimanje teritorije. Estonija je ostala bez oblasti Narva, Letonija bez Dvinska, a Ukrajina se deli na dva dela - Galiciju (koja čak uspeva da uzme delić Poljske!) i Ukrajinu.
 
Da bi nadoknadila gubitak Pridnjestrovlja, Rumunija dobija Moldvaviju, osim dela koji ide Rusiji. Bugarska mora da se oprosti od Burgasa, koji uzima Turska.
 
Kavkaz
 
Na Kavkazu nastaje Kavkaski Emirat, a Gruzija gobi Abhaziju i Južnu Osetiju, koje pripadaju - Rusiji.

Komentari / 11

Ostavite komentar
Name

Simo postar

05.06.2014 22:49

Moja karta je jos interesantnija(luđa) pa vam je sada neću objaviti.

ODGOVORITE
Name

Admin

05.06.2014 22:55

Gluposti obične.... Ne znam da li je izmišljotina ili ne ali niđe veze

ODGOVORITE
Name

Nikola

05.06.2014 23:19

Putin ostavi Banjaluku i Laktase u Hrvatskoj!?

ODGOVORITE
Name

stevo_zv

06.06.2014 04:32

E ruski uticaj u svijetu je toliko veliki da im se moralo doci na granicu da bi ih se nesto pitalo. A i sa Ukrajinom pomalo ceprkaju oko teritorija gdje je ruski narod vecina i gdje je ionako bilo nestabilno. Rusija se ne razlikuje puno od Bosne i Hercegovine. Oligarsi su opljackali skoro sve sto se moglo i drze sve pod kontrolom, i tamo i ovdje. S tim da tamo imaju puno vise prirodnih bogatstava i onda vrte velike novce a novac daje i moc. Kada pogledate Rusiju u nauci, umjetnosti pa i sportu vidite da je to obicna nula za jednu takvu drzavu.

ODGOVORITE
Name

diaspora

06.06.2014 05:28

sjecam se lekcia iz marksizma osamdeser i neke raspad trulog zapada, mogu li rusi bar za malo promjeniti svirku

ODGOVORITE
Name

istocno od sarajeva

06.06.2014 07:13

Srpsko sarajevo ce biti dio Rusije :-)

ODGOVORITE
Name

DPS

06.06.2014 07:38

Nesto slicno su crtali Tudman i Milosevic, pa zavrsise neslavno. Bojim se da im se i Putin ne pridruzi.

ODGOVORITE
Name

rsbl

06.06.2014 08:38

Najbolja je karta Sulejmana Velicanstvenog ona se vec ostvaruje

ODGOVORITE
Name

re Istocno sarajevo

06.06.2014 09:40

Istocno Sarajevo gdje je to ili mozda mislite na nekoliko sela razbacanih oko Romanije, čuj Istočno Sarajevo baš ste smiješni

ODGOVORITE
Name

Vilogorski

06.06.2014 10:46

Kome pripada Aja Sofija?

ODGOVORITE
Name

Roki

06.06.2014 23:02

Najbolje bi bilo svako naselje svoja drzava!! Ali mi bosanci bi opet nasli razlog za rat!!! Ko jebe putina udarila mu viagra u glavu pa se digo!

ODGOVORITE