Putin: Neću izbjegavati Porošenka

Predsednik Rusije Vladimir Putin, saopštio je da je spreman da se, ove sedmice u Francuskoj, sastane s novim ukrajinskim predsednikom Petrom Porošenkom.

Svijet 04.06.2014 | 22:46
Putin: Neću izbjegavati Porošenka

U intervjuu za francuske medije, ruski lider je kritikovao pokušaje SAD da njegovu zemlju izoluju zbog ukrajinske krize.

Upitan da li će se u petak na obeležavanju "Dana D", godišnjice iskrcavanja saveznika u Normandiji u Drugom svetskom ratu sresti i rukovati s novoizabranim predsednikom Ukrajine Petrom Porošenkom, Putin je odgovorio: "Ne nameravam da izbegavam bilo koga".

"Biće drugih gostiju i ja neću izbegavati nikoga od njih. Razgovaraću sa svima njima", dodao je Putin i odbacio tvrdnje SAD da imaju dokaze o vojnom mešanju Rusije u Ukrajini.

"Dokaz? Hajde da ga vidimo!", rekao je Putin.

"Ceo svet se seća da je američki državni sekretar prikazao dokaz o iranskom oružju za masovno uništenje, mašući nekakvom epruvetom s deterdžentom u Savetu bezbednosti Ujedinjenih nacija. Na kraju, vojska SAD je izvršila invaziju na Irak, Sadam Husein je obešen, a kasnije se ispostavilo da u Iraku nikad nije bilo nikakvog oružja za masovno uništenje", naglasio je Putin.

Upitan da li hoće da kaže da američki zvaničnici lažu, Putin je odgovorio: "Nema oružanih snaga, nema 'ruskih instruktora' u Ukrajini - i nikad ih nije ni bilo".

Putin bi u četvrtak ili petak u Francuskoj trebalo da se sastane s liderima Velike Britanije, Francuske i Nemačke, ali mu američki predsednik Barak Obama nije ponudio zvaničan sastanak, preneo je Frans pres.
Ruski predsednik je rekao da ne razume takav stav, ali da je spreman da se sastane s američkim kolegom.

"To je njegov izbor, ja sam spreman za dijalog", rekao je Putin.

On je, takođe, optužio SAD za licemerje u "agresivnim pokušajima da kazne Rusiju zbog Ukrajine".

"Mi gotovo i da nemamo vojne trupe u inostranstvu, ali vidite: svuda u svetu su američke vojne baze i američka vojska na hiljade kilometara od njihovih granica. Oni se mešaju u unutrašnje poslove ove i one zemlje, pa je malo teže optužiti nas za kršenja", zaključio je Putin.

Komentari / 3

Ostavite komentar
Name

Mirza

04.06.2014 21:01

Opalio si ti njima dobru samarcinu Putine, pa sad samo kontaju kako da te razoruzaju .Samo naprijed ne daj se Konstantinopolis nije daleko vrati ces ti i njega ako bog da.

ODGOVORITE
Name

normalan...

04.06.2014 22:25

sadasnja politika, od strane Rusije,hladnokrvnost,ispravnost rezultati,povlacenje pametnih poteza a ne ishitrenih ,ubija zapad ,a pogotovo Amere,ovo im je jos jedan hladan tus poslije Sirije...

ODGOVORITE
Name

mladen_bl

05.06.2014 02:07

Zasto da ne. Pa nije Dodik da ga izbjegava.

ODGOVORITE