Izvještaj o štetama u BiH 18. juna

Procjena štete nastale poplavama u BiH biće objavljena 18. juna ove godine.

Bosna i Hercegovina 04.06.2014 | 20:17
Izvještaj o štetama u BiH 18. juna

Na procjeni štete radi mješoviti tim kojeg čine predstavnici svih nivoa vlasti u BiH, od lokalnih zajednica do Zajedničkih institucija BiH, te međunarodni stučnjaci iz Evropske unije, Ujedinjene nacije i Svjetska
banka.

Izvještaj o direktnim i indirektnim štetama izazvanim poplavama služiće kao osnova za sanaciju zemlje i polazni dokument za donatorsku konferenciju koja će se održati u prvoj polovinu jula ove godine.

Tim za procjenu šteta baziraće se na šest, prema procjenama vlasti BiH, prioritetnih sektora. Saobraćaj i veze, energetika, stambeno zbrinjavanje, postrojenja i usluge, poljoprivreda i ostale relevantne privredne grane, vodosnabdjevanje i kanalizacija, te stredstva za život i zapošljavanje.

Izvještaj o visini štete u BiH biće objavljen 18. juna ove godine.

,,Izvještaj će se koristiti kao dokument za donatore i međunarodnu zajednicu, ali i za interno planiranje u zemlji za potrebe procesa obnove'', ističe koordinator Tima Evropske unije za procjenu šteta i potreba sanacije Rikardo Zapata Marti.

Na pitanje kada će se i kako početi dijeliti konkretna pomoć, ljudima koji su ostali bez kuća, poljoprivrednicima i ostalim koji su oštećeni u poplavama specijalni predstavnik Evropske unije u BiH Peter Sorensen odgovara:
,,Vaše pitanje je odlično ali ga trebate uputiti vašim vlastima. Za način i tempo podjele pomoći oni su odgovorni. Ono moraju napraviti sistem i plan kako će ljudi koji su ostali bez krova nad glavom dobiti pomoć.''

Izvještaj o procjeni šteta nastalih poplavama služiće i kao okvirni dokument za donatorsku konferenciju koje će se održati do 10. jula ove godine. Još nije dogovoreno ko će vršiti kontrolu trošenja donatoerskih  sredstava ali ima prijedloga da to čini komisija sastavljena od predstavnika domaćih vlasti, međunarodne zajednice, donatora, nevladinog sektora, akademske zajednice i medija.

Prema okvirnim, ali nezvaničnim podacima Svjetske banke, šteta izazvana poplavama u BiH kreće se od 5 do 10% ukupnog društvenoh proizvoda u BiH. 

Ukupni društveni proizvod BiH u 2012. godini iznosio je 17,5 milijardi maraka.

BN TV




Komentari / 0

Ostavite komentar