Извјештај о штетама у БиХ 18. јуна

Процјена штете настале поплавама у БиХ биће објављена 18. јуна ове године.

Босна и Херцеговина 04.06.2014 | 20:17
Извјештај о штетама у БиХ 18. јуна

На процјени штете ради мјешовити тим којег чине представници свих нивоа власти у БиХ, од локалних заједница до Заједничких институција БиХ, те међународни стучњаци из Европске уније, Уједињене нације и Свјетска
банка.

Извјештај о директним и индиректним штетама изазваним поплавама служиће као основа за санацију земље и полазни документ за донаторску конференцију која ће се одржати у првој половину јула ове године.

Тим за процјену штета базираће се на шест, према процјенама власти БиХ, приоритетних сектора. Саобраћај и везе, енергетика, стамбено збрињавање, постројења и услуге, пољопривреда и остале релевантне привредне гране, водоснабдјевање и канализација, те стредства за живот и запошљавање.

Извјештај о висини штете у БиХ биће објављен 18. јуна ове године.

,,Извјештај ће се користити као документ за донаторе и међународну заједницу, али и за интерно планирање у земљи за потребе процеса обнове'', истиче координатор Тима Европске уније за процјену штета и потреба санације Рикардо Запата Марти.

На питање када ће се и како почети дијелити конкретна помоћ, људима који су остали без кућа, пољопривредницима и осталим који су оштећени у поплавама специјални представник Европске уније у БиХ Петер Соренсен одговара:
,,Ваше питање је одлично али га требате упутити вашим властима. За начин и темпо подјеле помоћи они су одговорни. Оно морају направити систем и план како ће људи који су остали без крова над главом добити помоћ.''

Извјештај о процјени штета насталих поплавама служиће и као оквирни документ за донаторску конференцију које ће се одржати до 10. јула ове године. Још није договорено ко ће вршити контролу трошења донатоерских  средстава али има приједлога да то чини комисија састављена од представника домаћих власти, међународне заједнице, донатора, невладиног сектора, академске заједнице и медија.

Према оквирним, али незваничним подацима Свјетске банке, штета изазвана поплавама у БиХ креће се од 5 до 10% укупног друштвенох производа у БиХ. 

Укупни друштвени производ БиХ у 2012. години износио је 17,5 милијарди марака.

БН ТВ




Коментари / 0

Оставите коментар