Slovenija pomaže oporavak poljoprivrede u BiH

,,BiH i Slovenija imaju dobre odnose koje donekle remeti ne rješeno pitanje stare devizne štednje o kojem dvije zemlje imaju različito mišljenje ali će konačnu riječ o tome dati Evropski sud za ljudska prava
u Strazburu'', izjavio je danas u Sarajevu predsjedavajući Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović nakon sastanka sa predsjednikom Slovenije Borutom Pahorom.

Bosna i Hercegovina 03.06.2014 | 20:09
Slovenija  pomaže  oporavak poljoprivrede u BiH

Slovenija će i dalje nastaviti da podržava Evropski i NATO put BiH, ekonomski razvoj a aktivno će učestvovati i u saniranju posljedica nastalih u katastrofalnim poplavama.

,,Slovenija pruža snažnu podršku BiH na putu ka Evropskoj uniji i NATO savezu'', kaže predsjedavajući Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović i dodaje da očekuje od Slovenije da posreduje i u prevazilaženju zastoja nastalog zbog nerješavanja pitanja Sejdić i Finci.

,,Želimo da se za BiH otvore vrata Evropske unije, da počne pregovarački proces. Predlažem da se pitanje Sejdić-Finci iz preduslova pretvori u uslov u jedno od pregovaračkih poglavlja. BiH treba da počne pregovore, da ne stoji na vratima Evropske unije'', smatra Izetbegović.

,,Slovenija će podrzati Evropski i NATO put ne samo BiH već i svih zemalja Zapadnog Balkana'', kaže slovenački predsjednik Borut Pahor i dodaje:

,,BiH može računati i na snažnu privrednu podršku Slovenije i aktivno učešće u saniranju posljedica poplave. U posjeti BiH je i naš ministar poljoprivrede koji će dogovoriti hitnu pomoć za pokušaj revitalizacije poljoprivrednih usjeva uništenih poplavama. Radi se o iskusnom i praktičnom čovjeku koji je spasio našu poljoprivredu nakon poplava 2010. On će najbolje procijeniti šta je to neophodno u BihH koliko sjemena, sadnog materijama i mašina da bi se spasila i vaša poljoprivreda''.

Pahor je dodao da će Slovenija aktivno učestvovati i u radu donatorske konferencije koju će BiH organizovati u cilju prikupljanja sredstava za saniranje šteta nastalih u katastrofalnim poplavama.

BN TV

Komentari / 1

Ostavite komentar
Name

labud

03.06.2014 18:17

Treba pitat Milorada dali se slaze s time,jer on nece ni u NATO ni u EU,njegov je put RUSIA,koliko je pomoci stiglo iz rusije a koliko iz zemalja EU???

ODGOVORITE