Mišljenje s rezervom Ministarstvu nauke i tehnologije Srpske

Glavna služba za reviziju javnog sektora Republike Srpske dala je mišljenje sa rezervom Ministarstvu nauke i tehnologije RS. 

Republika Srpska 03.06.2014 | 16:06
Mišljenje s rezervom Ministarstvu nauke i tehnologije Srpske

U Izvještaju o reviziji zbirnog finansijskog izvještaja ministarstva za prošlu godinu je evidentiran niz propusta u prikazivanju i naplati zaostalih potraživanja ministarstva, a u postupcima javnih nabavki su primjetne brojne nepravilnosti.


Ministarstvo, prema mišljenju revizije, nije sačinilo zbirni budžetski zahtjev za 2013. godinu što nije u skladu sa članom 24. Zakona o budžetskom sistemu Republike Srpske. Ukupan iznos obaveza po osnovu planiranih i odobrenih aktivnosti Ministarstva od 1.560.297 KM nije izmiren do 28.02.2014. godine, te prema čl. 39. Zakona o budžetskom sistemu Republike Srpske nije mogao biti odobren kao izvršenje budžeta za 2013. godinu.

Revizija je uočila nepravilnosti i prilikom izdvajanja sredstava za Andrićev institut. Kršenja Zakona o javnim nabavkama su konstanta u radu javnih institucija, pa ni Ministarstvo nauke ne odstupa od tog pravila.


Revizori su naložili ministru da u narednom periodu obezbijedi sačinjavanje zbirnog budžetskog zahtjeva, predsjedniku Akademije nauka i umjetnosti da obezbijedi evidenciju akademskih nagrada na poziciji rashoda bruto naknada za rad van radnog odnosa, a obojici je sugerisano da u potpunosti obezbijede sprovođenje Zakona o javnim nabavkama BiH.

BN TV

Komentari / 0

Ostavite komentar