Još nema pravde za žrtve zločina u Ledićima

Na spomen obilježju u selu Ledići, u opštini Trnovo, služen je parastos za 24 srpske žrtve, koje su u junu 1992. godine ubili pripadnici takozvane Armije BiH. Za ovaj zločin i poslije 22 godine niko nije odgovarao, niti je optužen.

Republika Srpska 03.06.2014 | 16:33
Još nema pravde za žrtve zločina u Ledićima

Obren Miovčić živio je u selu Ledići te kobne 1992. godine. Jedan je od svjedoka koji su preživjeli zločin pripadnika takozvane Armije BiH, te komšija muslimana iz sela Dejčići. Teško se prisjeća tih dana, kada je od 49 stanovnika ovog sela, na svirep način ubijeno 24.

"Nenad i Mara Vasić su otišli da povrate ovce, pozvao ih je jedan musliman da dovuče neko jagnje i kada su otišli pobili su ih. I nas su zvali da dodjemo po njih, tog 3.juna i da dođemo bez pušaka, što znači da bi i nas pobili", kaže Mijovčić.

Tog kobnog juna ubijani su starci, žene, djeca. Najstarija žrtva Ikonija Vasić imala je 92. godine, a najmlađa Milun Tešanović samo 18 mjeseci.

A od pravde - ni traga. Ni poslije 22 godine za ovaj zločin niko nije odgovarao. Iako su vlasti Republike Srpske predale dokaze Tužilaštvu, još nema optužnica.

"Prikrivanje ratnih zločina je nova, modernija metoda zločina. Ne želim da govorim ko je to uradio, da li su regularne formacije Vojske BiH ili paravojne formacije, ali očigledno da jeste neko učinio zločin. Taj neko se danas prikriva, i u Tužilaštvu i u pravosuđu. Ovakvo Tužilaštvo i pravosuđe nama iz reda srpskog naroda apsolutno nije potrebno", smatra predsjednik udruženja građana "Moje ognjište" Trnovo Slavko Vasić.

U selu Ledići ubijeno je 10 članova porodice Vasić, devetočlana porodica Tešanović, tri člana porodice Miovčić, te Savo Kenjić i Slađana Sekulić. Većina mještana stradala je na kućnom pragu.

Prema izvještaju MUP-a Srpske, stanovnici Ledića su ubijeni klanjem, vješanjem ili gušenjem. I pored toga, i svih drugih dokaza, Tužilaštvo ćuti, a preživjelima iz sela Ledići ostaje da se i dalje bore da se otkriju počinioci ovog monstruoznog zločina.

BN TV

Komentari / 0

Ostavite komentar