Још нема правде за жртве злочина у Ледићима

На спомен обиљежју у селу Ледићи, у општини Трново, служен је парастос за 24 српске жртве, које су у јуну 1992. године убили припадници такозване Армије БиХ. За овај злочин и послије 22 године нико није одговарао, нити је оптужен.

Република Српска 03.06.2014 | 16:33
Још нема правде за жртве злочина у Ледићима

Обрен Миовчић живио је у селу Ледићи те кобне 1992. године. Један је од свједока који су преживјели злочин припадника такозване Армије БиХ, те комшија муслимана из села Дејчићи. Тешко се присјећа тих дана, када је од 49 становника овог села, на свиреп начин убијено 24.

"Ненад и Мара Васић су отишли да поврате овце, позвао их је један муслиман да довуче неко јагње и када су отишли побили су их. И нас су звали да додјемо по њих, тог 3.јуна и да дођемо без пушака, што значи да би и нас побили", каже Мијовчић.

Тог кобног јуна убијани су старци, жене, дјеца. Најстарија жртва Иконија Васић имала је 92. године, а најмлађа Милун Тешановић само 18 мјесеци.

А од правде - ни трага. Ни послије 22 године за овај злочин нико није одговарао. Иако су власти Републике Српске предале доказе Тужилаштву, још нема оптужница.

"Прикривање ратних злочина је нова, модернија метода злочина. Не желим да говорим ко је то урадио, да ли су регуларне формације Војске БиХ или паравојне формације, али очигледно да јесте неко учинио злочин. Тај неко се данас прикрива, и у Тужилаштву и у правосуђу. Овакво Тужилаштво и правосуђе нама из реда српског народа апсолутно није потребно", сматра предсједник удружења грађана "Моје огњиште" Трново Славко Васић.

У селу Ледићи убијено је 10 чланова породице Васић, деветочлана породица Тешановић, три члана породице Миовчић, те Саво Кењић и Слађана Секулић. Већина мјештана страдала је на кућном прагу.

Према извјештају МУП-а Српске, становници Ледића су убијени клањем, вјешањем или гушењем. И поред тога, и свих других доказа, Тужилаштво ћути, а преживјелима из села Ледићи остаје да се и даље боре да се открију починиоци овог монструозног злочина.

БН ТВ

Коментари / 0

Оставите коментар