Tegeltija: Vučetić pravi izbor za "Nikolu Teslu"!

Projekat oživljavanja tekstilne industrije u Hercegovini kroz preduzeće Nikola Tesla koje je Vlada najavila kao spasonosno i obezbjedila mu velike kredite očigledno je propao.

Republika Srpska 03.06.2014 | 16:05
Tegeltija: Vučetić pravi izbor za "Nikolu Teslu"!

Finansijski izvještaj pokazao je da je preduzeće u dubiozi. Dragan Vučetić je smjenjen sa mjesta direktora jer nije opravdao očekivanja. Ministar finansija se u aprilu prošle godine zakleo u Vučetićevu sposobnost. Tegeltija se danas ne oglašava.

Podsjećamo i šta je rekao u aprilu 2013 godine.Sada je i definitivno. Preduzeće Nikola Tesla je, piše u finansijskom izvještaju, prošlu godinu završilo sa gubitkom od 1,2 miliona maraka. Stvorene su  obaveze od 4 miliona, a nije ostvarena ni jedna marka od prodaje.

Finansijske obaveze premašuju vrijednost preduzeća za pola miliona maraka zaključno sa 31.12.2013.
godine. Preduzeće Nikola Tesla osnovala je Vlada Srpske sa ciljem da oživi posrnulu privredu, prije svega tekstilnu industriju u Hercegovini. U aprilu prošle godine Vlada je od Skupštine tražila i dobila garanciju za podizanje komercijalnog kredita od 12 miliona maraka.

Ministar finansija Zoran Tegeltija uvjeravao je da je projekat vrlo bitan za Hercegovinu i da će zaposliti nekoliko hiljada radnika.

Od projekta, očigledno nema ništa.

Nema proizvodnje, a preduzeće samo stvara gubitke. Javnost ali i opozicija su u aprilu prošle godine upozoravali Vladu da projekat nebulozan i da će biti iskorišten samo za bogaćenje pojedinaca. Ministar Tegeltija je prošle godine obećao da će on da snosi odgovornost ukoliko projekat ne uspije.

Nije želio ni da čuje da Vlada postavljanjem savjetnika Milorada Dodika na mjesto direktora Nikole  Tesle, Dragana Vučetića koji je iza sebe ostavio nekoliko neuspješnih projekata, pravi grešku.

Vučetić je zbog loših rezultata nedavno smjenjen sa mjesta direktora Nikole Tesle. Ministar Tegeltija  nije ponudio svoju odgovornost na procjenu. Preduzeće Nikola Tesla je u međuvremenu zaključilo ugovor o kreditu sa Bankom Srpske za finansiranje projekta Bilećanka.

Do prvog aprila ove godine na osnovu tog ugovora povučeno je 3 miliona i 900 hiljada maraka odgovorili su iz Vlade na jedno poslaničko pitanje.

BN TV

Komentari / 14

Ostavite komentar
Name

Teretlija

03.06.2014 14:10

Priznajem,propao nam je ovaj plan u vezi tekstilne industrije,sad ćemo ubrzanim tempom raditi na izgradnji aerodroma

ODGOVORITE
Name

Vukovi s Vučijaka

03.06.2014 14:10

Pa dokle više, nezaježljivi lopovi, sjetite se samo Škrbića i stana u

ODGOVORITE
Name

narod

03.06.2014 14:16

obecano je 3000 radnih mjesta minimalno.u trebinju,ljubinju,nevesinju,bileci,berkovicima pa foci i t d? sta je ostvareno,nista obecanje prazno,pokupljene pare nestale.prevarani radnici,uzaludna nadanja.pa prosirenje na cjelu r.s.proizvodnje i ekonomskog procvata?i ko je kriv?sta sada,?pa neka gospoda objasni narodu zbog cega?

ODGOVORITE
Name

Glavni Baja

03.06.2014 14:17

Da je proradio aerodrom u Trebinju bila bi to druga prića, ovako bez aerodroma nema ni tekstilne industrije. Neznam samo kakav je put preko prevoja Čemerno, da preko njega stignu materijali za tekstilnu industriju u Hercegovini, hahahahaha.

ODGOVORITE
Name

narod

03.06.2014 14:18

cestitke za objavljeni tekst

ODGOVORITE
Name

analiticar

03.06.2014 15:22

Ovdje je svima jasno a posebno gradjanima Hercegovine da od tekstilne industrije nema nista, trenutno su zadnji izdisaji njihovog rada. Opstina Bileca im je prebacila 200 000 KM za plate gdje je potpisao nacelnik samovoljno bez skupstine, a inace glavni prihodi su im krediti..

ODGOVORITE
Name

trebinjac

03.06.2014 16:54

Pa taj Vučetić je imao poslove u Nevesinju i LJubinju. Iza sebe je ostavio pustoš. A tek njegova bajka o električnim autima.

ODGOVORITE
Name

mile mile

03.06.2014 17:29

Nama prodaje pricu da cemo raditi automobile za njemacke pošte? Pored Volkswagena i Mercedesa da posao uzme Kaldera... ha ha ha

ODGOVORITE
Name

Herc

03.06.2014 19:08

Procjene od ministra saobraćaja je da su očekivanja većeg broja turista tako i više letova sa aerodruma Trebinje.Dodik kaže da nastavlja sa izgradnjom aerodruma.Stijordese na obuci u Bl.Tekstilna industrija cvjeta . NAROD JE GLADAN I ŽEDAN A VI LAŽOVI,KAKO NAM VI ŽIVITE?

ODGOVORITE
Name

ĐURO

03.06.2014 20:46

Verovatno opet kriv Vasković za bankrot NIKOLE TESLE ili novinar BN TV iz Trebinja gospodin Vukanović koji je to ranije upozoravao.Samo nažalost taj tekstilni kombinat nikako ne može biti poplavljen jer je visoko u Bilećkom brdu,tako da ga ne mogu nikako pravdati od prirodne katastrofe.Gospodo iz SNSD-a priznajte lopovluk.O S T A V K E O L O Š I

ODGOVORITE
Name

ĐURO

04.06.2014 04:32

Tegeltija tvoje znanje i diplomu obesi mačku o rep.

ODGOVORITE
Name

pero

04.06.2014 05:10

Da je narod pametan, ne bi mu Tegeltije i sl. mogli sipati prasinu u oci. Ljudi, kad je tekstilna industrija kod nas bila profitabilna

ODGOVORITE
Name

Hercegovac

04.06.2014 09:24

Samo da se na zaboravi,Vučetić je u Hercegovini napravio pustoš(Agrohercegovina Nevesinje,Pilana i namještaj Nevesinje,Pelet Ljubinje, Hladnjača Berkovići,voćnjaci Ljubinje i td.) Svi projekti su debelo pomognuti od strane nadležnih ministarstava (ministara),IRB-a,Zavoda za zapošljavanje a krajnji rezultat uništena imovina (porušeni objekti, mašine i tehnika isječeni u staro željezo kao što je slučaj sa silosom pilane u Nevesinju,mašinskim parkom agrohercegovine...) , dugovi prema zaposlenim,dugovi po osnovu poreza,radnici na Birou bez ikakvih prava po osnovu radnog odnosa.Nikola Tesla je samo šlag na torti u beskrajnoj pljački Hercegovine

ODGOVORITE
Name

Igor

04.06.2014 19:36

Kompletnu proizvodnju izvoziti u Njemačku, a ne ostvariti ni jedan fening profita, e za to su samo sposobni kadrovi SNSD.

ODGOVORITE