Režimu je poplava odličan “izgovor” za svu propast njihove vladavine

Tragično je da aktuelni režim pokušava da štete od poplava iskoristi za pokrivanje šteta koje su rezultat političkih djelovanja vladajućih partija. U posljednjih osam godina aktuelna vlast je u javnim preduzećima napravila više štete nego što je to napravila poplava, izračunao je predsjednik NDP Dragan Čavić ilustrujući to primjerima u Javnom preduzeću „Željeznice RS“.

Republika Srpska 01.06.2014 | 13:30
Režimu je poplava odličan “izgovor” za svu propast njihove vladavine

Poplava je aktuelnom režimu došla kao kec na desetku, jer će nabujala voda prekriti i biti kriva za sve propuste vladajuće garnuture.

Čavić je kao primjer izdvojio stanje u „Željeznicama RS“.To je odraz kadrovske politike SNSD-a i DNS-a . Posljednjih osam godina njihove vlasti obaveze Željeznica porasle su sa 59 na 304 miliona maraka. I visina kamata je porasla, sa 860 hiljada na 13 miliona maraka.

Željeznice su se nepotrebno zaduživale, dok ih je vlada redovno subvencionisala sa 235 miliona maraka u osam godina. 2005. to preduzeće je pozitivno poslovalo-podsjeća Čavić.

Za gomilanje duga niko nije odgovarao, a krivičnih elemenata, itekako, ima, tvrdi Čavić navodeći sklopljeni ugovor sa češkom firmom Montrak da se popravi šest lokomotiva. Isplaćen je avans, gotovo tri miliona maraka, što je izgubljeno, jer je to preduzeće otišlo u stečaj,a dvije lokomotive ostale u Češkoj. Ili slučaj nabavke 200 vagona iz Poljske, koji ne odgovaraju našim prugama, a 20 miliona evra kredita još se vraćaju.

I Vlada Srpske u ime Željeznica vraća kredite. Zapošljavalo se samo po stranačkim linijama.Na kraju prošle godine za plate su trebala 53,4 miliona maraka, dok su prihodi iznosili 10 miliona manje.Dakle, ni za plate, a kamoli za održavanje pruga i komunalne obaveze -zaključio je Čavić poredeći naš sa evropskim prosjekom zapošljavanja u toj branši. Jedan kilometar pruga –jedan radnik. U RS jedan kilometar pruga - 10 radnika.

BN TV

Komentari / 33

Ostavite komentar
Name

mladen

31.05.2014 11:58

Ovaj je opterecen dodikom. Koji kompleksi. Ko o cemu cava o dodiku

ODGOVORITE
Name

istocno od sarajeva

31.05.2014 13:03

Cava je 100 puta bolji od Miloradcica!

ODGOVORITE
Name

TRTE MRTE

31.05.2014 13:09

CAVICU DOSTA VISE KO JE KAKO JE PA ZNAMO I DJECA ZNAJU,BUDI JAS AN KONKRETAN,DECIDAN,NAPISI KAZI ZELJEZNICE R.SRPSKE SU U TAKVO M I TAKVOM STANJU DUGOVANJA I OBAVEZE KOJE NIJE IZMIRILA I ONDA NAPISI STA CES TI ILI VI URADITI U NOVEMBRU,,,SKIM KAKO KOJIM PARAMA....ITD. STVARNO STE DOJADILI SA TIM VISE STA JE BILO DAJ TE NAM VIZIJU STA CE BITI....POZDRAV OD TVOG DRUGA I NEMOJ ME VISE NERVIRATI SA TIME STA JE BILO...

ODGOVORITE
Name

Vukovi s Vučijaka

31.05.2014 13:18

Jedini koji izlazi sa argumentima, drugo je što nam se te ćinjenice ne dopadaju, jer nas vraćauju u stvarnost.

ODGOVORITE
Name

Неутралност

31.05.2014 13:24

За "Istocno Sarajevo": Није ту ни један добар, не зна се ко је гори! Сви сте заборавили да су све надлежности са нивоа РС пренешене у надлежност БиХ за вријеме његовог мандата! Тада је и почело наше уништавање,јер се све чинило само да се остане на власти, а ови сада су нас докрајчили! Не требају нама политичари који су већ 20 година присутни на сцени, већ нови, честити, поштени,способни и школовани људи! Људо који воле своју земљу и народ, а не само себе, људи који вјерују и који се плаше Бога!

ODGOVORITE
Name

zoro

31.05.2014 13:38

Da se ne ujediniste vecina vas ni cenzus ne bi presla. Ono sto je vama bitno je osvojiti jos koji mandat u skupstini kao sto si i ovom mandatu sebi i Gligicu obezbijedio platu a ostale ko šiša. Pa ko ce glasati za tebe takvog negativnog? Vec odavno ne citam tvoje izjave i hvatam se daljinskog kad te vidim. Bio si, znamo te.

ODGOVORITE
Name

VULEKS

31.05.2014 13:55

Pustite više tu Dodikovu priču o "prenesenim nadležnostima" za koju se hvata čim neko počneo njegovom kriminalu. Koliko je on nadležnosti prenio na nivo BiH vjerovatno ćemo tek saznati

ODGOVORITE
Name

kolaps

31.05.2014 14:07

inace bili smo jaki ko zamlja,nema sta.citava drzava 2 camca probusena,nide pare u budzetu sve naduvano.pojela maca.poplave su izgovor smjesan za kolaps sistema.cavicu konkretna rjesenja i prjedloge to narod trazi

ODGOVORITE
Name

Čaviću...

31.05.2014 15:12

...dosta je šupljiranja,krečiš k'o čavka! Nas ne interesuje tvoj lični sukob sa Bajom,budi konkretan...Kako ti misliš sve pokrenuti? Pa da znamo za koga da glasamo! Zna i budala da je sve popljačkano, ali to se dešavalo i dok si ti bio predsjednik, pa šta si učinio?

ODGOVORITE
Name

nikolo makijaveli

31.05.2014 15:20

Je li to cava proziva DNS, pa stanite, jesu li to one poštenjačine, Pavić , čubro i ekipa koji su nas ogulili do gole koze. Riječ je riječ, svi se otimaju za njih.. E moj Bosicu, ako vam pridaju, onda ste stvarno dno dna! Veliki pozdrav najboljoj televiziji!!!

ODGOVORITE
Name

nn

31.05.2014 16:57

Budimo pametni. Sve su ovo ispuhani političari koji su pokazali sta mogu i umiju. Birajmo nove neofirane, mlade, pametne i nadasve poštene!

ODGOVORITE
Name

zoki

31.05.2014 17:00

ČAVIĆU ŠTA TI PRIČAŠ TI SI GA DOVEO NA VLAST A SAD ŽIVIŠ U OBLACIMA

ODGOVORITE
Name

Knjaz Milos

31.05.2014 17:24

PRICA KOJA CE SE DESITI.... PITA SUDIJA: GOSPODINE DODIK, IMATE LI STA RECI U SVOJU ODBRANU? DODIK: BIO SAM NAIVAN!!!! SUDIJA: NAZALOST ZAKON NE POZNAJE TU RIJEC....

ODGOVORITE
Name

pantelija

31.05.2014 19:52

nije "MONTRAK" nego "ONTRACK" Česka firma na opravu lokomotiva koja se nalazi u gradu Přerov.osobno sam radio tam i bila je mislim više od 1god.lokomotiva a na njoj pisalo željeznice RS-koja nikada nije došla na opravu

ODGOVORITE
Name

GORAN VRS

31.05.2014 20:45

Milorada Dodika na vlast nije doveo Cavic nego SFOR klasicnim drzavnim udarom uz komandu visokog predstavnika.Svi oni koji nisu prihvatili nasilno preuzimanje vlasti od strane Biljane Plavsic i Dodika te SFORA bili su etiketirani te im je zabranjeno bavljenje politikom i javnim funkcijama a u goroj opciji naljepljeni za ratne zlocine od strane visokog presdtavnika po zeljama i spiskovima upravo Dodika i njegovih pucista,tako da ove izmisljotine i falsifikovanje istorije nikada necu prihvatiti.Mi stariji se sjecamo nasilnih preuzimanja policijskih stanica i premlacivanja a poslije i otpustanja neposlusnih sluzbenika od strane dodikovih batinasa.Mozete bajke pricati djeci ali nama koji smo ove dogadjaje prezivjeli te bili hapseni od strane SFORA nemozete

ODGOVORITE
Name

BL

31.05.2014 22:08

Za "Neutralnost". Prenos nadležnosti sa RS na BiH je počeo u prvom Dodikovom mandatu 1998.kada je ukinut dinar kao sredstvo plaćanja-uvedena KM, uvedene jedinstvene registarske oznake, jedinstvene putne isprave,državna granična služba... Takođe tad je doneošen zakon o privatizaciji po kome je i ona urađena, uspostavljen Brčko distrikt (RS prepolovljena na dva dijela), traženje od međunarodne zajednice da smjenjuje legalno izabrane političare pr.Nikola Poplašen... SNSD je kao opozicija od 2001-2006 podržao prenos sve i jedne nadležnosti na nivo BiH glasovima njihovih poslanika, Sjećanje naroda je izgleda kratko 2006 preuzimaju vlast sa budžetskim suficitom koji je ostavila prethodna vlast+novac od prodaje Telekoma koji su potrošili, RS tada gubi grb,himnu,grbove nekih opština, zbog velikih nameta firme iz RS prešle u federaciju, fiskalne kase(zatvoreno mnogo radnji-zanatlija), prodaja prirodnih resursa,sva javna preduzeća koja su do 2006 poslovala pozitivno su otišla u višemilionske gubitaše Danas zaduženost nikad veća,zaposlenih nikad manje,penzionera nikad veći broj kao danas-zahvaljujući kome ??? Narode pamet u glavu - otvori oči

ODGOVORITE
Name

Dana Radman

01.06.2014 05:47

RE na BL Sad vam je jedina isprika te Lazi. Sad je B i H kriva za Sve. Da nebi Gradacca, Samac bi se potusijo a da sad nesalju hranu umrli bi od Gladi. Za vas je Bosna i Hercegovina da je Jasno! Ni u jednoj Historiskoj Knjigi ne stoji ta novokomponovana RS, samo kad se proziva na Sudu u Hagu! Vrijeme je da se takvu kakva jest ukine i pocne zivjeti. Jel ovo javno unistavanje Srpskog Naroda u Bosni i Hercegovini da se razumijemo je krenulo sa tim krvavim Ratom. Nista Srbi nisu dobiti sa RS. Malo sagledajte Stvarnost! Niko Nas ne priznaje. Niti ce kada. Drzava se nepravi genocidom. Sta ce nam Drzava kad NAROD izumre. Gdje su Nasi Hrvati iz bosanske Posavine sto smo 220.000 hiljana nasilno protjerali. Ako vam Nije poznato, oni su prije svi bili gastarbajteri po Svajcarskoj, Austriju i Njemackoj. Kako bi dobro bilo da su tu. Poslala bi oni sad pomoc na Stotina kaniona stradalom Narodu. A sigurno i Novaca za obnovu. Bilo bi priliva para na njihova imanja, vile, sportske Centre bazene. Bilo bi svega. Na nama je vrijeme da nesto mijenjamo. POZDRAV REALNOJ TELEVIZIJI BN, da vas nema Nasi bi Nasi vec istrijebili svojim pogledom na SVIJET. ZIVJELI!

ODGOVORITE
Name

lazar

01.06.2014 08:19

Koje komplekse ljudi imaju od Dodika.Pa Dodo je naj naj naj.ljudi

ODGOVORITE
Name

Неутралност

01.06.2014 08:28

За "BL": У мом посту апсолутно није подржан СНСД, али ти си ево сада људима детаљно објаснио како су СДС и СНСД заједничким снагама уништили овај народ! Суштина мог поста је да су сви исти (част изузецима), и да нама не требају политичари који су већ 20 година на сцени, а ништа добро нису направили, осим за себе и своју ближу околину. Не можеш Николу Поплашена и Драгана Чавића стављати у исту раван! Никола Поплашен је један од најпоштенијих, најчеститијих и најшколованијих политичара. Патриота који је рекао "НЕ" странцима!Нису га имали чиме уцјенити! Нама треба много више "Никола", али такви су данас потиснути у нашем друштву! Ево шта каже Отфрид Хефе, немачки филозоф: "Као прво, политичара би требало да одликује обухватна честитост (правичност). Поседујући њу, он је имун на опасност од корупције и непотизма као привилеговања рођака и личних (партијских) пријатеља. Како би политичар био добар, врле природе, он мора поседовати сензибилност за интерес свог народа и за невоље које погађају народ, повезано са смелошћу да, уколико је то неопходно, дâ неповољну дијагнозу и предложи непопуларне терапеутске мере, дакле да и у мучним ситуацијама и условима отпора своју дужност врши без икакве бојазни. Њему је потребна свест о одговорности са којом непрестано тежи да очува добробит своје заједнице, а ако се то не може избећи ЧАК И НА СОПСТВЕНУ ШТЕТУ. Напослетку, потребна је и памет, обогаћена широким погледом. По мом мишљењу, ниједна од ових врлина не може појединачно да претендује на суперлатив „најполитичнија”. Јер ниједна од њих се не може изоставити; добар политичар је уједно ЧЕСТИТ, СМЕО и ПАМЕТАН." Ја код свих наших политичара у БиХ (РС и Федерација)и то без обзира да ли је ријеч о Србима, Хратима или Бошњацима, не видим да они посједују ове врлине и да се воде овим!

ODGOVORITE
Name

RS

01.06.2014 08:55

NDP do pobjede.

ODGOVORITE
Name

Bosanac

01.06.2014 09:18

Meni se čini da je Dodik naručio kišu, dobar izgovor za sve neuspjehe!!!!!

ODGOVORITE
Name

pp

01.06.2014 12:29

Za Neutralnost SVAKA TI JE RIJEC KAKO TREBA!!! Da sam birao i razmišljao sta da napišem ne BiH bolje. Ljudi no svaka Čast!!!

ODGOVORITE
Name

Dano Radman

01.06.2014 18:44

Riječ historijski se na tvom jeziku kaze povjesnički... I ne pozivaj na ukidanje RS...nije to za te Dano... Prosetaj malo, udahni zraka

ODGOVORITE
Name

analiticar

01.06.2014 18:55

Sigurno je da ce se izvlacit na poplave ali neci I'm to tek tako prolazit kod naroda...Dosta je praznih prica...

ODGOVORITE
Name

Re Dana Radman

01.06.2014 19:31

Neznam gdje nađje taj naziv,moras prvo nauciti pisati jer ovo sto si napisala pola se nemoze procitati,to je tacno da RS niko ne priznaje a i nemora,Bosna je priznata pa vidim da je aerodrom u Sarajevu zatrpan nemogu avioni sletjeti od pomoci,a bilo bi dobro neobrazovani kao ti da ne pišu neke stvari u koje se ne razumiju,

ODGOVORITE
Name

вукоје

01.06.2014 21:30

Народ жели промјене, неспособна власт једнако је неспособна била и прије поплава и у поплавама. Овако се више се више не може.

ODGOVORITE
Name

Ljubomir Marković

02.06.2014 05:44

Znamo mi Čaviću da je ova vlast gora od bilo koje poplave i bilo kojeg rata. Ali neće ni još dugo vladaju.

ODGOVORITE
Name

Cedo

02.06.2014 09:13

Cavicu objasni ovim ljudima sto pisu komentare, koje si poplavljeno mjesto obisao za vrijeme poplava i ponudio nekome konkretnu pomoc,naravno u granicama svojih mogucnosti.Nisi bio nigdje,a kad su polave bile kupio si sebi novi "PASAT"... Sta treba tebi jos osim vlasti na kojoj si se vec pokazao....a posto znamo da nisi na vlasti i nisi zaposlen otkud ti novac za novi "PASAT"....

ODGOVORITE
Name

baja

02.06.2014 15:28

Dragane kako bi bilo da malo odes kod doktora pa da mu sve ispricas od pocetka, bice ti lakse.

ODGOVORITE
Name

no name

02.06.2014 16:51

Doktori u Bolnici Kasindol gladuju jer vec duzi period nisu primili platu i ne znaju kada ce je primiti. Kakva smo drzava doktori nam gladni, a cemu onda da se nadaju radnici i penzijoneri i naravno niko nije kriv voda odnjela sve, niko nije odgovoran nego sile prirode. Voda odnjela ljudima svu imovinu treba se nanovo kuciti, a vlada kaze kasnice plate. Od cega u obnovu? Nada se vlada da narod nece pomrijeti od gladi do izbora, a kada glasaju onda neka pocrkaju ne trebaju vise ni za sta.

ODGOVORITE
Name

ĐURĐA I M

02.06.2014 22:47

NE PRIZIVAJTE PAVIĆA DOVOLJNO STE JAKI AKO PAVIĆ BUDE U KOALICIJI SA SAVEZOM NIKO ZA VAS NEĆE GLASATI GLASAĆEMO ZA DODIKA ZATO PAMET U GLAVU NIKAKAV CRNI PAVIĆ

ODGOVORITE
Name

modran.com

03.06.2014 05:48

Ја сам у другим чланцима писао о овоме. Тачно је то да је Влада једини добитник у овој несрећи. Једва су чекали да објаве пад прихода те да неће моћи исплатити плате и пензије захваљујући истима. Која глупост. Нема се пара ни за пензија а ни за санирање последица ове катастрофе. Наопак рад нам је дошао главе и то је то.

ODGOVORITE
Name

x

03.06.2014 06:59

Ima para vidite da ne kasne plate a nece kasnit ni penzije.

ODGOVORITE