U Šamcu voda izbacila i zmije otrovnice

Na području Šamca pojavile su se zmije otrovnice, a dijelovi grada i dalje se mjestimično nalaze pod vodom, saopšteno je iz Uprave civilne zaštite Republike Srpske.

Republika Srpska 31.05.2014 | 09:21
U Šamcu voda izbacila i zmije otrovnice

Poljski tim sa 37 pripadnika ispumpava vodu iz grada, francuski tim sa tri pripadnika izvlači vodu iz objekata i podruma, njemački tim sa 12 pripadnika radi na snabdijevanju grada vodom, danska ekipa je angažovana na prečišćavanju vode i njene podjele stanovništvu, dok je turski tim s četiri specijalna vozila angažovan na pranju ulica, a pomaže i 100 pripadnika Oružanih snaga BiH.

U Šekovićima je stanje i dalje složeno, a jedan od problema je gradska deponija u kojoj su poplave odnijele dio zaštitnog zida pa se smeće razlilo duž korita rijeke Drinjače nizvodno prema Željezniku.

U prekidu su i dalje nekategorisani putni pravci, a veći dio stanovništva nema vodu za piće zbog kvara na vodovodu.

Na području pet mjesnih zajednica opštine Bratunac voda je poplavila oko 100 kuća i pričinila veliku štetu na infrastrukturi - prekinut regionalni put Bratunac - Drinjača u mjestu Polom, oštećenja lokalnih puteva, mostova, stambenih objekata.

Zbog poplava je iz mjesnih zajednica Konjević Polje, Polom i Kravice bilo evakuisano oko 20 ljudi, zbog klizišta su evakuisane četiri porodice sa 12 članova, a oštećeno je oko 30 kuća.

Ostalom stanovništvu ugroženom od klizišta sugerisano je da se evakuiše, ali su odbili i na vlastitu odgovornost ostali.

Komisija za procjenu štete na poljoprivrednim usjevima završila je sa radom u ovim mjesnim zajednicama.

Na području opština Vlasenica, Zvornik, Lopare, Milići, Osmaci, Srebrenica i Ugljevik veliki problem predstavljaju brojna klizišta koja ugrožavaju stambene objekte, lokalne i nekategorisane puteve, komunalnu infrastrukturu i PTT komunikacije. NJihov se broj stalno povećava.

Iz neposredno ugroženih objekata stanovništvo je evakuisano.

Na području Bijeljine vodostaj rijeke Save i dalje je u opadanju tako da je omogućen prilaz svim naseljima koja su bila poplavljena, a zbog problema u Velinom Selu, Brocu, Ostojićevu i Balatunu odluka o vanrednoj situaciji ostaje na snazi.

Veliki problem i dalje predstavljaju takozvani "vodeni džepovi" u Bijeljini i naselju Dvorovi.

Prikupljeno je 3,4 tone uginule stoke i uklonjeno 470 tona kabastog otpada, izvršena je dezinfekcija 581 domaćinstva i ukupno je do sada dezinfikovano 8.101 domaćinstvo.

Izvršen je popis 413 objekata u koje je ušla voda i do sada je popisano 2.800 takvih objekata. Distribuirano je 14 tona stočne hrane u Velinom Selu i Ostojićevu.

Komentari / 3

Ostavite komentar
Name

gorstak

31.05.2014 08:35

sta, to dosle cvijanovicka i majkicka?

ODGOVORITE
Name

Trebos

31.05.2014 09:03

Nabrojaste razne ekipe u Samcu a ekipa Bajina i one muskare? Gdje su oni? Oni su izgleda ekipa za sebe i razne Skrbice, Stankovice, Radmanovice... Broje ono malo pomoci sto je stiglo nikako da podijele izmedju sebe i svojih, nakotilo ih se mnogo. Nije Baja znao da ih je toliko. A Rusa niotkud. Samo jos da maznu koji milion od Rusa pa da bjeze kud koji.

ODGOVORITE
Name

semberac

31.05.2014 09:57

To dosli Baja i premijerka u bijelim gumenjacima da sagledaju stete od poplava? Neka ne dolaze nama. prijeti nam zaraza, sta bi da nas te otrovnice dokrajce...

ODGOVORITE