Trešnje za zdravo srce, brzo mršavljenje i miran san

Ovim ukusnim plodovima pridavao se čitav niz lekovitih svojstava, od leka za giht i artritis, do prevencije srčanih oboljenja.

Zdravlje 29.05.2014 | 20:19
Trešnje za zdravo srce, brzo mršavljenje i miran san

Donedavno sve se to smatralo narodnom medicinom, ali istraživanja su dala i naučni temelj svim tim pričama. Iako ne sadrže toliko C vitamina kao jagode, ali prisutnost antioksidanata i drugih korisnih sastojaka čini ih izuzetno zdravim voćem.

Trešnje sadrže vitamine  C, B i A, bioflavonoide, elagičnu kiselinu, antocijanin, melatonin. Ovi sastojci pomažu u borbi protiv raka, u prevenciji srčanih bolesti, ublažavaju bolove uzrokovane artritisom i gihtom te glavobolju, ublažavaju simptome povezane sa fibromijalgičnim sindromom. Trešnje pomažu da nam telo proizvodi melatonin na siguran i zdrav način te poboljšavaju fiziološke i mentalne funkcije. Sveže trešnje su dobre za otklanjanje fizičke i umne iscrpljenosti, a kisele trešnje poboljšavaju raspoloženje. Vrlo slična zdravstvena svojstva imaju i višnje.

Pozitivan učinak trešanja na zdravlje - Istraživanja su pokazala da konzumiranje trešanja može pomoći u sprečavanju srčanih bolesti i raka te ublažiti bolove i poboljšati zdravlje kostiju. Za ovo su najverovatniji zaslužni antioksidanti koje možemo pronaći u trešnjama, od kojih su najzdraviji flavonoid anticijanin i kercetin.

Prevencija srčanih bolesti - Prema naučnim istraživanjima, flavonoid koji možemo naći u trešnjama (kercetin) ima antikancerogena svojstva te pomaže u sprečavanju srčanih bolesti. Trešnje se u nutricionističkom smislu smatraju važnim izvorom kercetina, jer sadrže velike količine po obroku.

Prevencija raka - U košticama trešnje nalazi se mala količina amigdalina, nazvan još i vitamin B17 ili laetril, za koji se smatra da pozitivno utiče na smanjenje tumora i sprečava širenje raka te pomaže kod ublažavanja bolova uzrokovanih kancerogenim procesima. Neki narodi, poput Hunza u Pakistanu, oduvek su u ishrani koristili amigdalin i nisu obolevali od raka, što je naučnike navelo na verovanje da se radi o hrani koja sprečava razvoj pojave raka. Napravljeni su laboratorijski eksperimenti na miševima, koji su to potvrdili. Međutim, ova istraživanja su prilično kontroverzna budući da amigdalin sadrži cijanidnu komponentu koja je otrovna.

Ublažavanje bolova - Antocijanini koji se nalaze u trešnjama blokiraju upalne enzime i smanjuju bolove. Zapravo, 20 trešanja je 10 puta delotvornije od aspirina, i ima pozitivne učinke na giht i bolove od artritisa.

Bubrežni kamenac - Nije samo plod trešnje zdrav – od peteljki trešnje možete napraviti čaj za poboljšano izlučivanje mokraće pri pojavi kamenca u bubrezima. Za pripremu čaja stavite rukohvat peteljki u litru vrele vode i kuvajte 2 minuta, a zatim ostavite 15 minuta da se ohladi. Čaj procedite i pijte u gutljajima tokom dana.

Zdravlje kostiju - Trešnje se smatraju izvrsnim izvorom bora, (sadrže 396 ug/100g), što u kombinaciji sa kalcijumom i magnezijumom izuzetno povoljno utiče na zdravlje kostiju.

Trešnje pomažu kod mršavljenja - Trešnje sadrže malo kalorija, nemaju masnoća, a imaju visoki udio vode. Istraživanja su pokazala da povećan unos vode u organizam povećava nivo energije i pomaže u ubrzavanju metabolizma. Mnogi ljudi koriste prednosti konzumiranja voća bogatog vodom poput trešanja za mršavljenje.

Poput većine voća, trešnje imaju mnogo kalijuma, a malo natrijuma, što pomaže kod izlučivanja vode iz organizma. Trešnje su jedno od voća sa najnižim glikemičnim indeksom.

Trešnje sadrže kombinaciju antioksidanata protiv starenja, bogate su vlaknima, vitaminima A, B i C, sadrže mnogo minerala, posebno kalcijuma, gvožđa i kalijuma. Svaka trešnja ima samo 4 kalorije (1 šoljica sadrži oko 90 kalorija), imaju jednake količine ugljenih hidrata i proteina, a uopšte nemaju masnoća.

Komentari / 0

Ostavite komentar