Lagumdžija: Usvojiti zakon u vezi sa poplavama

Ministar inostranih poslova BiH Zlatko Lagumdžija pozvao je parlament BiH da usvoji zakon koji će definisati sva ključna pitanja, mjere i nadležnosti u situacijama kada BiH zadese poplave, što  je, kako je rekao, uslov međunarodne zajednice da bude održana donatorska konferencija za pomoć BiH.

Bosna i Hercegovina 28.05.2014 | 17:49
Lagumdžija: Usvojiti zakon u vezi sa poplavama

Obraćajući se poslanicima Predstavničkog doma parlamenta BiH tokom današnje sjednice, Lagumdžija je pozvao parlament BiH da obaveže Savjet ministara BiH da restruktuira budžet na nivou BiH, odnosno da preusmjeri određena sredstva za saniranje šteta od poplava i klizišta u BiH.

"Od toga koliko smo naučili iz ovih poplava, toliko će nam sredstava međunarodne zajednice biti biti na raspolaganju", naglasio je Lagumdžija.

Prema njegovim riječima, Ministarstvo odbrane BiH pokazalo je veliki stepen odgovornosti tokom poplava, a Operativno-komunikacijski centar BiH 122 položio je ispit, uprkos određenim propustima.

"Preliminarna procjena štete predstavnika EU, Svjetske banke i UNDP-a biće završena do 16. ili 17. juna, a biće predstavljena javnosti 18. juna. Ona će uključivati bazne potrebe ljudi, gubitak posla sa
fokusom na realni sektor i poljoprivredu, transport, stanovanje, snadbijevanje vodom i električnom energijom", precizirao je Lagumdžija.

Lagumdžija je naglasio da je potrebno stvoriti atmosferu povjerenja da ne bi bilo nepotrebnih sumnji u donacije koje će se prikupiti posredstvom donatorske konferencije međunarodne zajednice.

On je pozvao parlament BiH da u narednih nekoliko dana usvoji zakon o sprečavanju pranja novca i izmjene Krivičnog zakona, što je uslov Komiteta eksperata Savjeta Evrope za sprečavanje pranja novca i finansiranja terorističkih aktivnosti "Manival", te Dom naroda da usvoji izmjene Zakona o akcizama, što je uslov MMF-a.

Replicirajući na Lagumdžijino izlaganje, poslanik SNSD-a Dušanka Majkić rekla je da SDP do sada u parlamentu BiH predložio najviše neustavnih zakona, što nije način sticanja povjerenja u zemlji.

"Na prethodni Prijedlog zakona o sprečavanju pranja novca i finansiranja terorističkih aktivnosti, došlo je devet stranica amandmana i primjedbi MUP-a Republike Srpske, a Ministarstvo bezbjednosti BiH
tada nije prihvatilo ništa od toga. Juče je završena posljednja izmjena ovog prijedloga zakona u koordinaciji sa Ministarstvom bezbjednosti i konačno su se stekli uslovi da se zakon danas usvoji. Ovo je dobar primjer kako treba da radimo", navela je Majkićeva.

Ona je rekla da izmjene Krivičnog zakona BiH danas neće biti usvojene, kao ni svaki drugi zakon gdje predstavnici Republike Srpske nisu učestvovali u njegovom kreiranju i ne poštuju se u razgovorima.

"Kada je riječ o pohvalama Ministarstvu odbrane, BiH ima Helikopterski eskadron od 40 helikoptera, tražila sam da se da novac da se poprave helikopteri da bi pomagali lokalnom stanovništvu u ovim
situacijama, ali za to nije bilo sluha", rekla je Majkićeva.

Poslanik SNSD-a Boško Tomić predložio je zaključak da se obaveže Savjet ministara BiH da preusmjeri rashode u svih 71 institiciji na nivou BiH u saniranje posljedica poplava u BiH.

Komentari / 1

Ostavite komentar
Name

IZBJEGLICA

28.05.2014 15:59

JA SAM ĐURO ISPOD CRTE ...... Izbjeglička priča Poplave, klizišta, prihvatni centri, izbjeglice. Suosjećam sa svim osobama pogodjenim ovom strašnom katastrofom... ali uvijek postoji ono ali. I ja sam još 1992. godine otišla iz svog grada, zgrade u kojoj sam živjela nema, imam stanarsko pravo i imam pravo na zamjenski stan, ma džaba mi pravo kad to pravo još ganjam po Ustavnom sudu... Od kad sam izbjeglica, živim kao podstanar potucam se od stana do stana, od smještaja do smještaja, ali niti jedan dan nisam bila u nečijem stanu a da nisam platila kiriju... Evo malo računice: Moja penzija je cca 350 KM, kiriju plaćam 200 KM, režijske troškove cca 120 KM, pitajte me kako živim. Ne živim preživljavam i to tako da perem, čistim tudje kuće i namaknem za ono baš baš najosnovnije. Izvinite molim vas svi vi koji ste ostali bez svog doma, stana, kuće imovine. Da li je pošteno da vama ekspresno naprave, obnove, doniraju dom? Ja svoj dom čekam od 1992. godine, i pored toga što je vama teško, stanite u red ima nas koji smo već dugo dugo u redu.

ODGOVORITE