Лагумџија: Усвојити закон у вези са поплавама

Министар иностраних послова БиХ Златко Лагумџија позвао је парламент БиХ да усвоји закон који ће дефинисати сва кључна питања, мјере и надлежности у ситуацијама када БиХ задесе поплаве, што  је, како је рекао, услов међународне заједнице да буде одржана донаторска конференција за помоћ БиХ.

Босна и Херцеговина 28.05.2014 | 17:49
Лагумџија: Усвојити закон у вези са поплавама

Обраћајући се посланицима Представничког дома парламента БиХ током данашње сједнице, Лагумџија је позвао парламент БиХ да обавеже Савјет министара БиХ да реструктуира буџет на нивоу БиХ, односно да преусмјери одређена средства за санирање штета од поплава и клизишта у БиХ.

"Од тога колико смо научили из ових поплава, толико ће нам средстава међународне заједнице бити бити на располагању", нагласио је Лагумџија.

Према његовим ријечима, Министарство одбране БиХ показало је велики степен одговорности током поплава, а Оперативно-комуникацијски центар БиХ 122 положио је испит, упркос одређеним пропустима.

"Прелиминарна процјена штете представника ЕУ, Свјетске банке и УНДП-а биће завршена до 16. или 17. јуна, а биће представљена јавности 18. јуна. Она ће укључивати базне потребе људи, губитак посла са
фокусом на реални сектор и пољопривреду, транспорт, становање, снадбијевање водом и електричном енергијом", прецизирао је Лагумџија.

Лагумџија је нагласио да је потребно створити атмосферу повјерења да не би било непотребних сумњи у донације које ће се прикупити посредством донаторске конференције међународне заједнице.

Он је позвао парламент БиХ да у наредних неколико дана усвоји закон о спречавању прања новца и измјене Кривичног закона, што је услов Комитета експерата Савјета Европе за спречавање прања новца и финансирања терористичких активности "Манивал", те Дом народа да усвоји измјене Закона о акцизама, што је услов ММФ-а.

Реплицирајући на Лагумџијино излагање, посланик СНСД-а Душанка Мајкић рекла је да СДП до сада у парламенту БиХ предложио највише неуставних закона, што није начин стицања повјерења у земљи.

"На претходни Приједлог закона о спречавању прања новца и финансирања терористичких активности, дошло је девет страница амандмана и примједби МУП-а Републике Српске, а Министарство безбједности БиХ
тада није прихватило ништа од тога. Јуче је завршена посљедња измјена овог приједлога закона у координацији са Министарством безбједности и коначно су се стекли услови да се закон данас усвоји. Ово је добар примјер како треба да радимо", навела је Мајкићева.

Она је рекла да измјене Кривичног закона БиХ данас неће бити усвојене, као ни сваки други закон гдје представници Републике Српске нису учествовали у његовом креирању и не поштују се у разговорима.

"Када је ријеч о похвалама Министарству одбране, БиХ има Хеликоптерски ескадрон од 40 хеликоптера, тражила сам да се да новац да се поправе хеликоптери да би помагали локалном становништву у овим
ситуацијама, али за то није било слуха", рекла је Мајкићева.

Посланик СНСД-а Бошко Томић предложио је закључак да се обавеже Савјет министара БиХ да преусмјери расходе у свих 71 инститицији на нивоу БиХ у санирање посљедица поплава у БиХ.

Коментари / 1

Оставите коментар
Name

ИЗБЈЕГЛИЦА

28.05.2014 15:59

ЈА САМ ЂУРО ИСПОД ЦРТЕ ...... Избјегличка прича Поплаве, клизишта, прихватни центри, избјеглице. Суосјећам са свим особама погодјеним овом страшном катастрофом... али увијек постоји оно али. И ја сам још 1992. године отишла из свог града, зграде у којој сам живјела нема, имам станарско право и имам право на замјенски стан, ма џаба ми право кад то право још гањам по Уставном суду... Од кад сам избјеглица, живим као подстанар потуцам се од стана до стана, од смјештаја до смјештаја, али нити један дан нисам била у нечијем стану а да нисам платила кирију... Ево мало рачунице: Моја пензија је цца 350 КМ, кирију плаћам 200 КМ, режијске трошкове цца 120 КМ, питајте ме како живим. Не живим преживљавам и то тако да перем, чистим тудје куће и намакнем за оно баш баш најосновније. Извините молим вас сви ви који сте остали без свог дома, стана, куће имовине. Да ли је поштено да вама експресно направе, обнове, донирају дом? Ја свој дом чекам од 1992. године, и поред тога што је вама тешко, станите у ред има нас који смо већ дуго дуго у реду.

ОДГОВОРИТЕ