Penzijski sistem pred velikim testom

Ministar rada i boračko-invalidske zaštite Republike Srpske Petar Đokić ocijenio je da će naredna dva mjeseca biti veliki izazov i test za penzijski sistem Srpske kada je riječ o stabilnosti Fonda za
penzijsko-invalidsko osiguranje i objezbjeđivanju potrebnih prihoda i redovnosti isplate.

Republika Srpska 28.05.2014 | 13:40
Penzijski sistem pred velikim testom


"Vlada Republike Srpske učinila je sav napor da, kao i prošli mjesec, isplate budu izvršene na vrijeme i u okviru zakonom utvrđenih prava", rekao je novinarima Đokić, koji prisustvuje Trećoj godišnjoj sjednici Skupštine Udruženja penzionera Republike Srpske u Tesliću.

Prema njegovim riječima, stav Srpske je vrlo jasan - penzije ne mogu biti smanjivane i bilo kakav zahtjev te vrste biće odbijen. "Učinićemo sve da penzije i dalje budu redovne i stabilne", poručio je Đokić.

On je rekao da će biti potrebno da se izvrši rebalans budžeta Srpske, jer se mora voditi računa o onome što je trenutno urgentno. "Svi smo sada svjesni da slijede prestrojavanja u korist sanacija ogromnih šteta koje su nas pogodile", rekao je Đokić.

Đokić je napomenuo da treba imati u vidu da Srpska nema mogućnosti da sama obezbijedi sredstva za saniranje štete, ističući da nakon tačno utvrđenog iznosa štete slijedi dinamički plan kako da se ona sanira.

Predsjednik Udruženja penzionera Srpske Rade Rakulj istakao je da vlasti treba da provode zakone koji garantuju isplatu penzija, dodavši da vjeruje Vladi Srpske da do smanjenja penzija neće doći.

On je naveo da će penzioneri svoj jednodnevni mjesečni obrok uplatiti u Fond solidarnosti, a na osnovu će biti prikupljeno do četiri miliona KM.

Rakulj je ovu uplatu uslovio zahtjevom da se osposobe sve prostorije Udruženja penzionera koje se uništene tokom poplava.

Komentari / 3

Ostavite komentar
Name

makibl

28.05.2014 12:07

Optuzen za korupciju , nagodio se sa sudom (znaci prizno da je kriv !!!) i ministar u Bajinoj vladi ...nas treba voda da odnese sto ovo dopustamo .

ODGOVORITE
Name

srbin

28.05.2014 12:25

Pa smanjite sebi platu vec jednom. Imate po nekoliko hiljada KM i opet hocete da od jadnog naroda sanirate ove poplave. Pa dokle vise tako?

ODGOVORITE
Name

Perice varalice

28.05.2014 18:47

Vrati pare sto si pokrao od telekoma I daj narodu lopužo!

ODGOVORITE